Zdravlje

Rani simptom demencije: Ovaj znak možete primijetiti jedino kad se probudite

Demencija je vrlo širok pojam koji obuhvata stanja koja utječu na pamćenje, razmišljanje i ponašanje, često napredujući tokom vremena.

Starija žena - Twitter

Demencija nije jedna bolest, već skup simptoma uzrokovanih poremećajima poput Alzheimerove bolesti – koja je ujedno i najčešći oblik. Iako je gubitak pamćenja često prva stvar na koju ljudi pomisle, demencija također može utjecati na raspoloženje, vještine rješavanja problema, pa i fizičku koordinaciju.

Međutim, jedan rani znak može se otkriti odmah nakon buđenja. Neki pojedinci često počnu osjećati neobjašnjiv nemir ili nelagodu u tim počecima dana. Umjesto da se osjećaju osvježeno i odmorno, njima jutro donosi neobičnu napetost, pojačan osjećaj frustracije ili poteškoće s kretanjem u dnevnu rutinu. Ne radi se samo o ustajanju ‘na lijevu nogu’ – postoji dublji pomak koji nagovještava da se ispod površine događa nešto puno zabrinjavajuće.

Dnevni ritam

Jedan od ranih znakova demencije koji se lako može previdjeti je kako se osoba osjeća kada se ujutro probudi. Studija objavljena u International Journal of Geriatric Psychiatry otkrila je moguću vezu između jutarnje razdražljivosti i demencije.

Istraživači su promatrali ponašanje 110 pacijenata u dobi od 60 i više godina, od kojih su svi imali demenciju ili su pokazivali znakove uznemirenosti. Te su osobe grupirane na temelju toga kada su bile uznemirene: ujutro, navečer ili nikako. Studija je otkrila da su oni s demencijom imali veću vjerovatnoću da će se ujutro osjećati uznemireno.
Smanjenje rizika od demencije

Jedna od najučinkovitijih strategija je uravnotežena prehrana, piše Živim.

Mediteranska prehrana posebno je povezana s boljim zdravljem mozga i sporijim napredovanjem Alzheimerove bolesti.

Razno povrće, voće i začinsko bilje
Cjelovite žitarice
Zdrave masti, posebno ekstra djevičansko maslinovo ulje
Riba i plodovi mora
Orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke
Umjerena konzumacija mliječnih proizvoda, jaja i peradi

Važnost ranog otkrivanja

Prepoznavanje ranih simptoma demencije, kao što su razdražljivost ujutro ili poremećaji u obrascima spavanja, može napraviti značajnu razliku. Iako ne postoji lijek za demenciju, rana dijagnoza može pomoći usporiti njeno napredovanje i pružiti bolje mogućnosti liječenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh