Kvalitet večere značajno utiče na zdravlje srca. Obroci bogati rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, kao i visoko prerađenim proteinima, mogu dovesti do razvoja ili pogoršanja svih glavnih faktora rizika za srčana oboljenja“, kaže kardiolog dr Alan Rozanski za Parade.
Dr. Rozanski objašnjava da ti faktori uključuju povećan rizik od visokog krvnog pritiska, povišenog holesterola, gojaznosti, insulinske rezistencije, hronične upale i direktnog oštećenja koronarnih krvnih sudova, a sve to zajedno ugrožava zdravlje srca, prenosi Index.
Osim toga, nije samo pitanje šta jedemo, već i kada jedemo. „Jedenje brze hrane kasno uveče može poremetiti san, što dodatno povećava rizik od srčanih oboljenja“, dodaje kardiolog.
Visoko obrađeni mesni proizvodi povezani su sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka
Tipična večera u današnjem užurbanom vremenu često je fokusirana na proteine kao što su crveno meso, piletina, ćuretina ili riba. Iako ovi proteini mogu biti zdravi za srce, dr Rozanski izbjegava jednu vrstu hrane – prerađeno meso. To uključuje suhomesnate proizvode, viršle, salame i kobasice, ali i prerađeno meso koje se smatra zdravim, kao što su komercijalno pripremljena piletina, ćuretina i goveđe pečenje,piše N1
„Ovi visoko obrađeni proizvodi obično sadrže velike količine natrijuma, konzervansa, kao što su nitrati i nitriti, i druge aditive koji poboljšavaju ukus i produžavaju rok trajanja“, objašnjava dr Rozanski.
Medicinske studije dosljedno pokazuju da je visoko prerađeno meso povezano sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i određenih vrsta raka, kao što je rak debelog crijeva. Stoga, posvećenost zdravoj večeri može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.