Zdravlje

IMATE LI SINDROM NEMIRNIH NOGU? OVO SU SIMPTOMI: Obratite pažnju

Noćno peckanje, zatezanje, trzanje, bockanje, grčenje i utrnuće nogu ukazuju na bolest nazvanu “sindrom nemirnih nogu” (Restless legs syndrome ili RLS). Oko 10 % stanovništva barem povremeno pati od ovog poremećaja spavanja, piše Kreni zdravo.

Trnci u nogama - Lijekizprirode.com

Za ovu je bolest karakteristično da kretanje ublažava ili otklanja neugodne simptome, dok ih sjedenje i ležanje pogoršavaju.

Sindrom nemirnih nogu mnogima onemogućava miran san. Ne liječi li se, nemir u nogama može izazvati veliki i trajni umor, dnevnu pospanost i iscrpljenost. Bolesnici, a nerijetko i njihovi partneri bude se umorni, s pretjeranom dnevnom pospanošću, a ponekad se javljaju i tjeskoba, uznemirenost te depresija, prenosi Novi.

Nemir u nogama – uzroci
Kod polovice pogođenih ovom bolešću presudan je genetski faktor. Bolest je nasljedna, a simptomi se mogu pojaviti već u 20-ima.

Druga polovica oboljelih trpi posljedice neke druge bolesti. U tom se slučaju nemirne noge javljaju u kasnijoj dobi, a uzrok može biti:

-reuma
-oštećenje živaca
-manjak željeza, folne kiseline ili vitamina B12
-poremećaj metabolizma šećera
-oštećenje funkcije bubrega
-trudnoća (prolazno)
-uzimanje nekih lijekova, npr. antidepresiva (simptomi obično nestaju nakon prestanka terapije).

Bolest često nije prepoznata
Prema jednoj američkoj studiji samo je 25 % pacijenata koji boluju od RLS-a svjesno svoje dijagnoze. Mnogi su liječnici svojim pacijentima pogrešno utvrdili da se radi o bolesti vena, kralježnice ili cirkulacije.

Saznajte bolujete li od sindroma nemirnih nogu

Potvrdni odgovori na ova pitanja ukazuju da i vi možda bolujete od RLS-a.

– Imate li ili ponekad osjećate ponavljajuće neugodne osjete ili senzacije u nogama dok sjedite ili ležite i zbog toga teže utonete u san?
– Imate li ili ponekad osjećate ponavljajuću potrebu za pomicanjem nogu dok sjedite ili ležite?
– Pogoršavaju li se ovi simptomi za vrijeme sjedenja i ležanja, a manje su izraženi ili ih uopće nema za vrijeme kretanja?
– Pogoršavaju li se ovi simptomi uvečer ili tokom noći, u odnosu na jutro?

Stručnjaci kao prirodni lijek za nemirne noge preporučuju:

-kretanje
-masaže
-pranje nogu u hladnoj vodi
-magnezij kao dodatak prehrani
-izbjegavanje al*ohola i kofeina
ne pomognu li navedene mjere, obratite se vašem liječniku koji će vas uputiti na pregled kod neurologa.

Lijek za sindrom nemirnih nogu

Kada se radi o nasljednom obliku bolesti, liječnik će vam možda propisati agoniste dopamina. U težim slučajevima daju se levodopa i neki antiepileptici, a u najtežim slučajevima i opioidi. Iako terapija daje dobre rezultate, ovi lijekovi neće dovesti do izlječenja, već se moraju uzimati doživotno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh