Naša ishrana igra središnju ulogu u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Iako postoji mnogo izvrsnih namirnica koje pomažu zdravlju srca, važno je zapamtiti da mnoge omiljene namirnice mogu da uzrokuju probleme poput upala, nakupljanja plaka i visokog holesterola, što negativno utiče na srce, prenosi B92.
Neki od najčešćih uzročnika možda se već nalaze u našem špajzu.
Stoga je medicinska sestra i savjetnica za ishranu, Monel Burus, upozorila na tri namirnice koje treba izbjegavati jer negativno utiču na zdravlje srca.
1. Prerađeno meso
Iako je prerađeno meso, poput slanine i kobasica, ukusno, Burus upozorava da je “posebno bogato zasićenim mastima i natrijumom”.
“Neki od tih nutrijenata uzrokuju upalu u tijelu i stvaranje plaka u arterijama. Redovna konzumacija ovih mesnih proizvoda može znatno povećati rizik od srčanih bolesti”, rekla je za SheFinds.
Kao zdraviju opciju preporučuje meso s biljnim začinima, poput ćuretine ili piletine, biljne proteine kao što su mahunarke i grašak, koji “ne sadrže nezdrave masnoće, ali su bogati vitaminima i mineralima”.
2. Bijeli hleb
Iako je bijeli hljeb čest u mnogim kuhinjama, ima svoje negativne strane. Priprema se od rafinisanog brašna, koje može da šteti zdravlju.
“Rafinisano brašno koristi se za bijeli hleb i nema vlakana ni toliko hranjivih materija kao cjelovite žitarice”, objašnjava Burus, dodajući da visoki glikemijski indeks bijelog hleba uzrokuje nagli porast šećera u krvi.
“To dodatno opterećuje insulin i pretvara se u masnoću oko arterija”, pojasnila je. Preporučuje zamjenu belog hljeba cjelovitim žitaricama koje osiguravaju više vlakana i pomažu da se “izbjegnu nagli skokovi šećera u krvi, kao i poboljšaju funkciju kardiovaskularnog sisitema”.
3. Grickalice poput čipsa i kreker
Prerađene grickalice, poput čipsa i krekera, ukusne su, ali nisu dobre za srce.
“Čips i razni krekeri sadrže visoke nivoe masnoća i natrijuma, što može pridoneti gojenju i povećati nivo holesterola. Umjesto toga, konzumirajte zdrave grickalice poput kokica, orašastih plodova ili štapića od povrća koji sadrže nutrijente koji podržavaju zdravlje srca bez masti koje začepljuju arterije”, zaključila je Burus.