Tamne baršunaste mrlje na koži
Jedan od mogućih znakova dijabetesa je pojava tamnih, baršunastih mrlja na koži, poznatih kao Acanthosis nigricans. Ove mrlje obično se pojavljuju na pregibima tijela, poput vrata, pazuha ili prepona. Tamne mrlje rezultat su otpornosti tijela na inzulin, što je česta pojava kod osoba s dijabetesom tipa 2, prenosi N1.
Kožne izrasline
Ako primijetite pojavu malenih mesnatih izraslina na koži, poznatih kao skin tags, to bi također mogao biti znak da tijelo počinje razvijati inzulinsku rezistenciju. Iako su ove izrasline bezopasne, njihova pojava u većem broju može ukazivati na hormonsku neravnotežu povezanu s dijabetesom.
Učestale gljivične infekcije
Osobe čije tijelo postaje otpornije na inzulin, često imaju problema s ponavljajućim gljivičnim infekcijama, osobito ispod pazuha, u području prepona i između prstiju. Povišena razina šećera u krvi stvara idealne uvjete za razvoj gljivica, pa su učestale infekcije često povezane s dijabetesom.
Što se događa s tijelom kad konzumiramo šećer?
Kada jedemo šećer, gušterača oslobađa hormon inzulin koji uklanja šećer iz krvi i transportira ga u stanice kako bi se koristio kao energija. Kod dijabetesa tipa 2, tijelo postupno postaje otporno na djelovanje inzulina, što dovodi do naglog porasta razine šećera u krvi i, dugoročno, ozbiljnih zdravstvenih problema.
Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) savjetuje da obratite pozornost na sljedeće simptome dijabetesa te potražite liječničku pomoć ako ih primijetite:
osjećaj intenzivne žeđi
učestalo mokrenje, posebno noću
osjećaj iscrpljenosti
nagli gubitak težine i gubitak mišićne mase
svrbež oko spolovila ili učestale infekcije kandidom
zamagljen vid
Dok dijabetes tipa 1 može brzo napredovati kroz samo nekoliko tjedana, dijabetes tipa 2 može se razvijati godinama bez izraženih simptoma, zbog čega ga mnogi ljudi ne prepoznaju na vrijeme.
Šta uzrokuje dijabetes?
Uzrok dijabetesa ovisi o njegovom tipu, ali najčešći uzrok je višak glukoze (šećera) u krvi. Iako je šećer ključan za energiju, prevelike količine mogu imati štetne posljedice na organizam. Uobičajeno je da šećer ulazi u naše tijelo kroz ugljikohidrate u hrani te se nakon probave oslobađa u krvotok.
Ako ste zabrinuti da biste mogli imati dijabetes, ne oklijevajte, obratite se svom liječniku.