“Ljudi koji jedu barem dva obroka s avokadom tjedno, što je otprilike jedan cijeli avokado, imaju smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti za 16 posto i koronarne bolesti srca za 21 posto”, objašnjava kardiolog dr. Anthony Altobelli III za Parade.
Jedan od razloga zašto je avokado tako koristan za srce, jest visok udio nezasićenih masti. “Nezasićene masti, uključujući mono i polinezasićene, mogu poboljšati razinu kolesterola i smanjiti upale”, kaže dijetetičarka Michelle Routhenstein.
Za razliku od zasićenih masti, koje povećavaju LDL (“loš”) kolesterol, nezasićene masti pomažu u održavanju zdravlja krvnih žila, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara, prenosi N1.
Bogat vlaknima
Avokado je također bogat vlaknima, što je još jedan razlog njegova pozitivna učinka na zdravlje srca. Kardiologinja dr. Sharayne Mark objašnjava da avokado sadrži oko 80 posto vlakana, koja ne samo da poboljšavaju zdravlje crijeva, već i smanjuju razinu kolesterola.
“Topiva vlakna vežu se za kolesterol u probavnom sustavu, sprječavajući njegov ulazak u krvotok”, dodaje dr. Altobelli, ističući kako vlakna također pomažu u regulaciji šećera u krvi i održavanju zdrave tjelesne težine.