“Konzumacija kriške pizze uz salatu ili povrće može biti nutritivno prihvatljiva, dok konzumacija cijele pizze s masnim dodacima poput kobasica može imati suprotan učinak”, kaže nutricionistica Lauren Manaker za Eating Well.
Pizza sadrži proteine, vitamine B skupine, kalcij i željezo. Povrće kao dodatak povećava unos vlakana, dok podloge od karfiola ili cjelovitih žitarica dodaju dodatnu nutritivnu vrijednost. Sir, koji se dodaje pizzi, sadrži kalcij koji je ključan za zdravlje kostiju, te cink i magnezij, prenosi n1.
Ipak, pizza ima nekoliko potencijalnih nedostataka. Prvo, često sadrži preko 1000 miligrama natrija po porciji, što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa. Prekomjeran unos natrija može povećati rizik od visokog krvnog tlaka.
Pizza s rafiniranim ugljikohidratima može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi, osobito kod osoba s dijabetesom. Također, prekomjerna konzumacija pizze može dovesti do unosa previše kalorija, što može uzrokovati debljanje.
Kako učiniti pizzu nutritivno bogatijom?
Odaberite tanku koru umjesto debele.
Preskočite punjene kore i umake za umakanje.
Poslužite pizzu uz salatu ili kuhano povrće.
Birajte nemasne proteine poput piletine umjesto prerađenog mesa.
Dodajte povrće ili voće poput ananasa kao dodatke.
Isprobajte koru od karfiola ili slanutka.
Ako volite klasičnu koru, koristite tijesto od cjelovitih žitarica.