Bijeli i crni luk spadaju u najzdravije namirnice koje obiluju sastojcima koji su zaslužni za normalno i dobro funkcionisanje organizma. Takođe, posjeduje i brojne zdravstvene prednosti kao što su jačanje imuniteta, normalan rad srca, liječenje respiratornih infekcija i mnoge druge.
Ali da li ste znali kako se ispravno priprema?
Naime, nutricionista po imenu Mumal Asif otkrio je genijalan trik za njegovo spremanje. On je rekao da samo dva minuta prženja luka uništava brojne zdravstvene prednosti.
A najveći krivac je upravo toplota koja loše utiče na alicin, sastojak koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegova ljekovita dejstva.
„Savjetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vrijeme stvoriće se maksimlana količina alicina koja će da ostane gotovo netaknuta prilikom prženja“, objasnio je ovaj nutricionista
Dakle, bilo da se radi o belom ili crnom luku, prvo ga isjecakajte, pa sačekajte par minuta da pusti svoj sok, pa tek onda termički obrađujte.
A osim alicina, luk sadrži i brojne vitamine i minerale koji su neophodni organizmu, kao što su cink, fosfor, magnezijum, folat, tiamin i vitamini C i K, piše Krstarica.
