Međutim, nakon što je Njemačko nutricionističko društvo (DGE) objavilo svoje nove preporuke u vezi s hranom, nesigurnost u pogledu konzumacije jaja ponovo je porasla. Nakon toga, većina ljudi bi trebala imati samo jedno svježe jaje sedmično na svom meniju.
Hranljivi sastojci na prvi pogled: Šta je u jajetu?
Jaja su jedna od namirnica bogatih nutrijentima. Svako jaje (60 grama) sadrži oko šest grama proteina, pet grama masti i 75 kilokalorija. Ne sadrži ugljikohidrate.
Nadalje, kuhano jaje srednje veličine sadrži sljedeće hranjive tvari:
65 mikrograma vitamina A (oko osam posto procijenjenih dnevnih potreba)
0,9 mikrograma vitamina B12 (oko 22 posto procijenjenih dnevnih potreba)
1,2 miligrama vitamina E (oko devet posto procijenjenih dnevnih potreba)
5,4 mikrograma vitamina K (oko osam posto procijenjenih dnevnih potreba)
35 mikrograma folata (oko 12 posto procijenjenih dnevnih potreba)
31 miligram kalcijuma (oko tri posto procijenjenih dnevnih potreba)
86 miligrama fosfora (oko devet posto procijenjenih dnevnih potreba)
0,9 miligrama cinka (oko osam posto procijenjenih dnevnih potreba)
15 mikrograma selena (oko 22 posto procijenjene dnevne potrebe)
Jesti jaje svaki dan: Ovo se dešava tijeluRaport.
