Zdravlje

Nalazi se u skoro svemu što jedemo: Da li je zdravo palmino ulje ili ne?

Palmino ulje je već neko vrijeme na lošem glasu, ali pitanje je ipak kako zaista djeluje na naš organizam.

Biljno ulje - Blogspot

Trudite se da se hranite zdravo, pa recimo, kupite integralni hljeb od nekoliko vrsta žitarica. Kad ono, među glavnim sastojcima – ozloglašeno palmino ulje.

Ispostavlja se da je ovo ulje u većini hrane koju jedemo svakog dana, barem u onoj kupovnoj. Zato je dobro čuti šta kažu stručnjaci.

Na stranici Health Line kažu da palmino ulje ma nekoliko potencijalno dobrih efekata na tijelo, prije svega, jer čuva funkciju mozga i smanjuje rizik od bolesti srca.

S druge strane, sa Harvarda napominju da je palmino ulje steklo lošu reputaciju jer ima dosta zasićenih masti, što se povezuje sa srčanim oboljenjima. Zasićene masti povećavaju takozvani loš LDL holesterol i trigliceride, koji su faktori rizika za srčana oboljenja.

Navode i da su prethodnih godina transmasti važile za najnezdravije jer se ispostavilo i da povećavaju nivo LDL holesterola i triglicerida, i smanjuju dobar HDL holesterol. Umjesto njih je u masovnu upotrebu ušlo palmino ulje, prenosi Radiosarajevo.

“Većina transmasti je vještački stvorena hidrogenacijom. Djelimično hidrogenizovano ulje, koje se koristi u mnogim prerađenim pekarskim proizvodima i grickalicama i za prženje hrane, glavni je izvor transmasti. Proizvođači hrane i restorani morali su da pronađu alternative. Jedno od njih je palmino ulje. Ali iako ono ne sadrži transmasti i što nije tako loše kao transmasti, ne znači da je palmino ulje zdrava namirnica”, poručuju sa Harvarda.

Prema njihovim stručnjacima za ishranu, palmino ulje je očigledno bolje od namirnica sa dosta transmasti, ali biljna ulja koja su prirodno tečna na sobnoj temperaturi, kao što je maslinovo ulje, i dalje bi trebalo da budu vaš prvi izbor.

Na sve to, ispostavlja se da je jedan od glavnih potencijalnih nedostataka palminog ulja to što sadrži lanac zasićenih masnih kiselina poznat kao palmitinska kiselina. Jedna uporedna studija iz 2017. pokazala je da ova kiselina znatno više doprinosi upalama u tijelu, insulinskoj rezistenciji i gojenju nego drugi oblici, recimo, maslinovo ulje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
✖
Na vrh