Zdravlje

Pet najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti češće

Namirnice bogate vitaminima, proteinima, vlaknima i zdravim mastima imaju najveće zdravstvene prednosti, a imaju i moć da osiguraju dugotrajnu sitost.

foto: Pixbay

Zdravlje je važan cilj kojem mnogi pojedinci teže, a pravilna i uravnotežena ishrana je veliki korak ka njegovom ostvarenju. Nijedna hrana ne daje sve potrebne nutrijente pa je raznovrsna prehrana i dalje važna.

Visoko prerađenu hranu s visokom kalorijskom i malom nutritivnom vrijednošću treba ograničiti ili izbjegavati, jer neke od ovih namirnica čak i ubrzavaju upalne procese u tijelu, a time negativno utječu na zdravlje, prenosi Klix.

Losos

Masne ribe, poput lososa, bogate su omega-3 masnim kiselinama. Oni su potrebni svakoj ćeliji u tijelu, a možete ih unijeti u tijelo samo hranom ili dodacima prehrani.

Porcija od 100 grama divljeg atlantskog lososa sadrži otprilike 2,2 grama omega-3 i 25,4 grama visokokvalitetnih životinjskih proteina. Također, obezbjeđuje vitamine i minerale, uključujući magnezij, kalij, selen i vitamine B. Osim lososa, ovoj listi se mogu pridružiti i sardine.

Kelj

Kelj je zeleno lisnato povrće bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, antioksidansima i raznim bioaktivnim jedinjenjima. Brassica povrće, kao što su kelj i kupus, također sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka.

Obezbjeđuje vitamine C, A, K i B6, kalij, kalcij, magnezij, bakar i mangan, a jedna porcija ima samo 9 kalorija.

Morske alge

Postoji mnogo vrsta morskih algi i načina da ih koristite u svojoj ishrani. Na primjer, nori se koristi za rolanje sušija. Morske alge obezbjeđuju minerale kao što su kalcij, željezo, magnezij i mangan. Sadrže i mnogo joda, minerala koji tijelo koristi za stvaranje hormona štitnjače.

Bijeli luk

Bijeli luk je ukusan i veoma hranljiv i sadrži bioaktivna jedinjenja koja su bogata nekim svojstvima za borbu protiv bolesti. Bijeli luk pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju ukupnog i LDL (lošeg) holesterola i povećanju HDL (dobrog) holesterola.

Krompir

Krompir je dobar izvor kalija, magnezija, bakra, željeza i mangana. Sadrži i vitamin C i većinu vitamina B, a ako se jede s korom, služi i kao dobar izvor vlakana.

Krompir je veoma zasitna hrana i sadrži otporan skrob. Neka istraživanja pokazuju da pruža veći osjećaj sitosti od drugih namirnica s visokim udjelom ugljikohidrata, poput riže ili tjestenine. Ovo može pomoći ljudima da upravljaju svojom težinom, jer je manja vjerovatnoća da će se osjećati sitima nakon što pojedu krompir.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
✖
Na vrh