Vijekovima, od kako postoji proizvodnja mlijeka i sira, među narodom postoji upotreba surutke. Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovano industrijski proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina dvadesteog veka. Kroz istoriju su bake naših baka koristile surutku kao lek.
Ono za što ste možda čuli, a što je u narodu jako poznato već vekovima je da je surutka najbolji prirodni lijek za jetru.
Surutka se koristi prilikom svih problema sa jetrom uključujući masnu jetru, oštećenu jetru usled virusnih oboljenja (hepatitis, žutica ), jetru koja je natečena, i posebno jetru opterećenu preteranom konzumacijom alkohola, masne i nezdrave hrane. Surutka pospešuje obnovu jetre. Terapija surutkom provodi se u dužem vremenskom periodu tako što se svakodnevno konzumira najmanje pola litre a po mogućnosti i više surutke. Surutka će doprineti regeneraciji, čišćenju, i oporavku oboljele jetre ako se uporno i redovno koristi, piše “Espreso“.
Naravno jako je bitno da se prestane sa štetnim delovanjem i ishranom koji nastavljaju uništavati jetru kao što su alkohol, jako masna hrana i procesirana hrana i druge štetne materije. Uz surutku za problem jetre poželjno je korisititi u kombinaciji i mladi sir najbolje za doručak na prazan želudac jer su tada efekti najbolji.
Surutka može pomoći i pri mršavljenju jer sadrži mnoštvo proteina koji povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija.
U surutki ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka i to vitamini B i E , minerali i mlečni šećeri koji su zaslužni za izgradnju finih i nežnih veza u mozgu.
Ono što nam je u zadnje vreme svima zajednička osobina je da se nalazimo pod stresom. Surutka je idalan napitak za ovaj problem. Razlog je da u našem telu izaziva lučenje seratonina (hormone zadovoljstva) od kojeg ćete se osećati dobro.
Surutka sprečava ostepoprozu, skida naslage na zubima i pobeđuje karijes. Preporučuje se ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje nikako ne mogu da iskontrolišu lekovima i ishranom. Gotovo kod svih ljudi potpuno reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovitog korištenja.
Ono što je posebno zanimljivo mlađim i fizički aktivnim ljudima je činjenica da se surutka koristi kao prirodni izvor aminokiselina koji se metabolizuju u mišićnom tkivu pri vežbama u izgradnji oblika i konstitucije mišića. Ljudi koji se bave vežbama (body building, aerobic i sl.) bolje i brže će uspostaviti mišićnu masu ali i oporaviti svoje telo nakon napora. Iz tog razloga na tržištu se sve više pojavljuju proteini u prahu na bazi surutke namenjeni body builderima.
Ovde se ni izbliza ne završava lista blagodeti surutke. Ukoliko imate problem sa nadutosti, neredovnom stolicom, probavom, kolitisom ili hroničnom upalom creva potrebno je da posegnete za redovnom upotrebom surutke.
Istraživanja su pokazala da surutka sadrži imunoglobuline i laktoferin u koji igraju značajnu ulogu u spriječavanju upala u kompletnom organizmu. Unutrašnje upale su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja.
Surutka je potpuno bezbedan, blag i prirodan napitak kojeg bez bojazni možete koristiti. Kako sadrži i žive bakterije u nekim slučajevima može izazvati dijareju ukoliko se zaista pretjera u količini a što je redak slučaj. Jedino je osobe alergične na mlečne proizvode trebaju izbegavati.
Mi vam preporučujemo upotrebu od 0,5 litara do maksimalno jednog litra na dan ukoliko se radi o običnoj tečnoj surutki. Možete je piti na prazan stomak ujutro ali nećete pogrešiti ako je budete popili u više navrata tokom dana. Domaću surutku možete naći na većini tržnica i pijaca kod prodavaca mlečnih proizvoda te u većini supermarketa na odeljenjima mlečnih proizvoda. Mnogi se odlučuju i za pravljenje surutke kod svojih domova.
Postoji više recepata za to a mi vam donosimo sledeće:
1 litar svježeg mleka zagrejte u posudi na štednjaku da ne provri. U to dodate isceđeni sok od jednog ili dva limuna i mešajte a ubrzo ćete primetiti da se formira sir i rečnost. Ta tečnost je surutka. Procedite kroz gazu ili sitnu cediljku i dobili ste sir i surutku.
Alternativno litru svežeg kravljeg ili kozijeg mlijeka ostavite da prokuva i da kuva na nižoj temparaturi nekoliko minuta. Nakon toga umesto soka od limuna dodajte pola litre kiselog mlijeka ili jogurta i mešate dok se ne počne odvajati sir. Ostavite da malo odstoji te procedite čime dobijate mladi sir i surutku.
Surutka sadrži važne minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvoždje, cink, bakar, kobalt, mangan, molidben, vitamine, aminokiseline i belančevine, nemajući pri tom mnogo kalorija.