Stalni napredak u istraživanjima uvek otkrije nešto novo što može umanjiti rizik za navedene tegobe, i to prirodnim putem, bez lekova. Najnoviji primer je kombinovanje dijetalne ishrane koja, po istraživanju, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 53% kod onih koji se strogo pridržavaju ove dijetalne ishrane pa do 35% kod onih koji se povremeno pridržavaju ove ishrane.
Kombinovana dijeta sastoji se od 10 proizvoda (orasi, bobice, pasulj, celovite žitarice, riba, piletina, maslinovo ulje, vino, dve vrste povrća – lisnato zeleno i ostalo).
Dijeta se zasniva na ishrani dva puta nedeljno piletina, jednom nedeljno riba, pasulj svakog drugog dana, salata i još jedno povrće jednom dnevno i za sva tri obroka dnevno celovite žitarice. Grickalice poput oraha i bobica dobre su za mozak, a kao najbolja kombinacija preporučuju se jagode i borovnica koje mogu čak i usporiti simptome Alchajmeove bolesti.
Vino se već u više prethodnih studija pokazalo kao dobra zaštita od Alchajmerove bolesti, ali u umerenim količinama, jedna čaša za žene i dve za muškarce dnevno, a sve preko toga može da ima negativne posledice na mozak i veće šanse za razvoj demencije.
Maslinovo ulje u bilo kojoj kombinaciji, kako za jelo tako i za salate, ili povrće – može da poboljša funkciju mozga i dugoročno štiti od demencije.
Podsećanja radi, istraživanje navodi i nezdrave grupe namirnica za mozak: od crvenog mesa do margarina, sira, kolača i slatkiša, pržene i brze hrane.
Savetuje se manje od 4 porcije crvenog mesa nedeljno, najviše jedna kašika margarina dnevno i jedna ili nijedna porcija nedeljno pržene ili brze hrane, sira i masti.
Sve navedeno nije novina, ali zanimljiva je sama kombinacija dijetalnih namirnica, pa se istraživanje zalaže za dublju analizu u kojoj bi bilo uključeno više različitih namirnica i više poznatih dijeta,piše Krstarica
Opet se pokazalo da je umerena i zdrava ishrana dobra za celo telo, „od glave do pete“ (mozak, srce, krvni sudovi, telesna težina…).