Osim što je izuzetnog ukusa, kikiriki je i zdrav, te je bitno uvrstiti ga u svakodnevnu ishranu, piše “Aura.ba“.
Ipak, kikiriki sadrži i dosta masti kao i kalorija, pa sa njegovim konzumiranjem ne bi trebalo da pretjerujete.
Kikiriki je dobar za srce, jer ga održava zdravim zahvaljujući visokom novou mononezasićenih, polinezasićenih masti.
Oleinska kiselina koja se nalazi u kikirikiju može da smanji loš holesterol (LDL), a da poveća dobar (HDL).
Zahvaljujući tome kikiriki može da spriječi nastanak moždanog udara i srčanih oboljenja.
Iako sadrži dosta masti, mnoga istraživanja su dokazala da konzumiranje kikirikija neće dovesti do gojenja. Ova mahunarka je takođe dobar izvor energije, a sadrži i dosta vitamina i hranljivih materija.
Polifenolni antioksidanti prisutni u kikirikiju korisni su za prevenciju raka želuca, jer pomaže u smanjenju produkcije kancerogenih nitrozamina.
Kikirikisadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije. U sebi sadržii flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.