Prema specijalisti dr. Leonardu Koldvelu, glavni uzročnik raka je kiselost organizma. S druge strane, svaki organizam svoje kiselo stanje može promijeniti u bazno u nekoliko nedelja , samim tim rak nema više čime da se hrani i jednostavno nestaje .
“Bazno stanje organizma u potpunosti će zaustaviti razvoj raka. Zdravlje i bolest ljudskog organizma zavise o biološko– fiziološko – hemijskoj ravnoteži koje imaju ulogu važnog regulacionog mehanizma u svim tjelesnim funkcijama . Kad se poremete te funkcije, one su mjerljive kao promena koja nam može dati “ signal “ da smo ušli u stanje bolesti , što se može primetiti pomakom prema kiselosti. Uspjeh bilo koje terapije mnogo je veći ako se tijelu samo malo pomogne da se oslobodi kiselosti , što uključuje jedino promjenu životnih navika i uzimanje namirnica koje nam daju potrebnu baznost organizma,” navodi Koldvel.
Ravnoteža kiseline i baze u tijelu izuzetno je važna za naše zdravlje . Nema organa niti pojedinačne ćelije našeg tijela koji ne mogu biti oštećeni ili potpuno uništeni zbog povećane kiselosti . Međutim, u našem organizmu postoji samoregulacija koja nastoji da održava stalnu koncentraciju kiselosti u krvi na pH 7,4 . Ipak, načinom života i lošom ishranom možemo povećati kiselost i u tom slučaju se previše kiseline nakuplja na nekim mjestima što se oslikava bolnim naslagama na vezivnom tkivu koje se sastoje od nakupljenih soli.
To su već znaci hroničnog oštećenja i uzrok mnogih zdravstvenih tegoba . Prema istraživanjima, velika baznost u krvi sprječava nastajanje, ali i dalje razvijanje postojećeg raka, piše “Novi.ba“.
Istraživanja govore da rak ne može da se razvija u baznoj okolini, nego u kiseloj, tako bi pH krvi trebao da bude što viši. Inače, 7,0 pH je oznaka za neutral, a naše je tijelo blago bazno – 7,4 pH . Odnos za zdrave ljude, kako bi se izbjeglo bolesno stanje , trebao bi biti 75 posto “bazne hrane “ i 25 odsto “kisele“ tokom dana . Zato je vrlo bitno da se upoznamo s namirnicama i da promjenom ishrane pomognemo našem tijelu da uspostavi kiselo – alkalnu ravnotežu . Ako bolujete od raka , u potpunosti izbacite kisele namirnice jer se rak hrani upravo kiselošću.
Ako raku uskratimo kiselost , jednostavno postaje nemoguće da će da raste i da se širi.
Nakon što zaustavite rast raka i ne dajete mu hranu (kiselu), on će se sam povući, ali ga možete dodatno ubiti namirnicama poput kurkume, sjemenkama kajsije ili uljem kanabisa.
Vama na volju , ali prilikom ovakve izmjene ishrane bolje je ne koristiti hemoterapiju jer ona osim štetnih ubija i zdrave ćelije pa dolazi do smanjenja otpornosti organizma.
Šta može uzrokovati pojavu kiselosti u organizmu?
Meso, nečist vazduh, kisele kiše, sječenje, obrada i kuhanje hrane, konzervansi i vještačke boje u hrani, rafinirani šečer, dehidracija organizma , alkohol , pušenje , nedostatak kretanja , stres , lijekovi , posebno analgetici . Dakle , za borbu protiv raka najbolje je primjeniti sirovu ishranu sa, ako je moguće, domaćim voćem i povrćem .
Ali, kiselost organizma može izazvati i krivo jedenje, brzo gutanje, hronične bubrežne tegobe, dijabetes, česte upale i nedostatak kiseonika u tijelu .
Ako je ustanovljena kiselost vašeg organizma , velika je mogućnost oboljenja od raka , a ako vam je organizam bazan, sigurno je, rak nestaje za nekoliko sedmica .
Ako imate kiseo organizam, brzo pomozite neutralizaciji kiselosti.
Tijelo na prehladu reaguje hiperprodukcijom kiselina , kao i kod žena za vreme menstrualnog ciklusa. Šećer je kradljivac baznosti jer prilikom razgradnje troši kalcijum, stoga ljudi koji uzimaju puno slatkiša često imaju nedostatak kalcijuma. Preopterećenost kiselinama, organizam neutrališe mineralima , a to su kalcijum , magnezijum, kalijum, gvožđe, cink i drugi .
Pritom važnu ulogu ima kalcijum u zubima i kostima, jer predstavlja najveću zalihu minerala . Za probleme zuba i pojavu karijesa česti su “ krivci “ višak kiselina i nedostatak bazne sredine.
Šta dakle jesti , a šta izbjegavati ?
JESTI:
Svo svježe voće
Sve svježe zelene salate
Sve klice
Svo povrće ( sirovo ili kuhano )
Badema ili suncokretove semenke ( potopljene )
Jabukovo sirće
Kukuruz na klipu
Hurme
Suho voće ( bez sumpora )
Svježe bobičasto voće
Svježe osušeno začinsko bilje
Sokovi od svježeg sirovog voća
Sokovi od svježeg sirovog povrća
Bijeli luk
Surutka od kozjeg mleka
Zelena hrana ( alge , spirulina , Chlorella )
Biljni čajevi ( bez kofeina )
Med
Limun
Bob
Organski javorov sirup
Lubenice i dinje
Proso
Sirova presovana ulja od: avokada , kokosa , lana , grožđa , maslina , bojadistarskog bodlja , šafrana i suncokreta
Krompiri
Kuinoa
Suho grožđe
Kiseli kupus ( bez soli )
Morsko povrće ( dobro isprano )
IZBJEGAVATI:
Hljeb
Kolači
Konzervirano voće i povrće
Sve pahuljice
Čokolada
Kafa i kofein
Mliječni proizvodi
Jaja
Hrana pripremana na ulju
Meso, riba, živina, školjke
Nikotin
Tjestenine
Kokice
Kupovni sokovi
Prerađena hrana + sol ( uključujući morsku, keltsku i himalajsku )
Soja
Bijeli i prerađeni šećer
Vještački zaslađivači
Čajevi s kofeinom
Sirće ( osim jabukovog )
Vještačke supe
Dr. Koldvel nije jedini doktor u svijetu koji govori da je kiselost organizma uzročnik mnogih hroničnih bolesti, ali i glavni uzročnik raka.
Problem je u tome što je sva hrana današnjice nevjerovatno kisela i velika ekspanzija raka i drugih bolesti planula je sa masovnom upotrebom rafinisanog šećera i prerađene hrane. Do tada je stepen oboljevanja od raka bio mnogo manji.
Većina karcinoma danas je uzrokovana kiselošću, a samo mala promjena u ishrani i prelazak s kiselog na bazni organizam pravi je udarac na rak, ali ujedno i pobjeda raka. Te informacije se naravno kriju jer tako se u pitanje dovode mnoge industrije, od prehrambene do farmaceutske industrije koje žive od raka i drugih navodno neizlječivih bolesti.