Bez obzira na to da li više volite riječnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, svaku vrstu odlikuje bogatstvo hranljivih sastojaka, prije svega vitamina, minerala i aminokiselina, pišu “Novosti.rs“.
Tunjevina
Izuzetno je bogata mineralom selenom i vitaminom A, koji igraju važnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje.
Oslić
Ima malu energetsku vrednost i spada u dijetetske namirnice, 100 grama oslića sadrži 80 procenata vode, 0,85 g masti i 17,2 g belančevina. Bogat je vitaminima B1 i B2, kalijumom, kalcijumom i fosforom. Pozitivno utiče na kosti i rad mozga.
Sardina
Sadrži magnezijum i triptofan, koji blagotvorno utiču na nervni sistem i popravljaju raspoloženje, bogata je proteinima, omega 3 masnim kiselinama i kalijumom.
Pastrmka
Preporučuje se dijabetičarima i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Pastrmka je niskokalorična i sadrži malo natrijuma (40 mg u 100 g) pa štiti od kardiovaskularnih tegoba.
Šaran
Spada u masne ribe, bogat je bjelančevinama, omega 3 masnim kiselinama, vitamini A, D i E. Čuva srčani mišić i ublažava tegobe bolesti krvnih sudova, i psorijazu.
Smuđ
Samo pastrmka sadrži manje masti od smuđa. Bogat je vitaminom D, belančevinama, kalcijumom, fosforom, natrijumom i magnezijumom, nutricionisti ga najčešće preporučuju u dijatama.
Lignje
Obiluju kalcijumom, pa jačaju kosti, kosu i zube. Naročito se preporučuju djeci i onima koji ne vole mliječne proizvode.