Prema brojnim studijama, aktivno konzumiranje bijelog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL). Jača imuni sistem i koristan je za liječenje infekcija. Zdrav je , ima nevjerovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima. Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od tjelesne hemije pojednica, piše “Telegraf.rs“.
Koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme kod sljedeće grupe ljudi:
– Bijeli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva i ne treba ga kombinovati sa ljekovima za antikoagulaciju – lijekovi koji se koriste za liječenje problema sa cirkulacijom (razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka). U suprotnom može da dođe do krvarenja.
– Ako uzimate bilo kakve ljekove, ne bi trebalo da uzimate bijeli luk bez prethodne konsultacije sa ljekarom.
– Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, bijeli luk može umanjiti efikasnost iste.
– Osobe sa osjetljivim stomakom trebale bi da izbjegavaju bijeli luk jer je težak za varenje.
– U toku trudnoće ili dojenja, uzimanje bijelog luka kao lijek nije preporučljivo.
– Imate normalan ili nizak krvni pritisak ne bi trbali da jedete svakodnevno bijeli luk. Pritisak bi se mogao još više smanjiti i izazvati komplikacije.