Sastojci:
200 grama suhog grožđa, suhih kajsija, suhih smokava, oraha, meda i jedan limun sa korom.
Priprema:
Sve sastojke sameljite na mašini za mljevenje mesa (ili sitno isjeckajte), dodajte med, promiješajte i preručite u tegle. Čuvajte u frižideru. Uzimajte po 1 supenu kašiku, dva puta dnevno. Ujutro na prazan stomak, i uvečer prije spavanja, uz šolju tople vode ili mleka. Za djecu (ne mlađu od 3-4 godine) – po 1 kafenu kašiku, na isti način. Prije pripreme ove mješavine: Većina voća se prije sušenja tretira određenim hemikalijama zbog dugotrajnosti,pise Novi.Novi
Obavezno ih dobro operite prije konzumiranja. Po pravilu, suho voće treba potopiti u sud sa prokuhanom i ohlađenom vodom preko noći. Ujutro, vodu prosuti, a voće ponovo isprati pod jakim mlazom vode i ostaviti ga da se osuši