Zdravlje

Kurkuma za bolju krvnu sliku

Skromnija zamjena za šafran.

No image - Haber.ba

Korijen divljeg đumbira, poznat kao turmerik ili kurkuma ima široku primjenu kao začin i kao ljekovito sredstvo. Kao začin možete da se koristi svakog dana, za jela od pirinča, ovsa i pšenice, sočiva, pasulja, krtolastog povrća, kupusnjača i mliječnih proizvoda. U svojoj poznatoj knjizi “Yoga of Herbs” čuveni ajurvedski ekspert dr Vasant Lad kaže da je kurkuma izuzetno prirodno antibiotsko i antibakterijsko sredstvo.

Osim što čisti krv, ona je i zagrijeva i podstiče stvaranje krvnih zrnaca. Djeluje i energetski tako što čisti čakre i reguliše metabolizam ispravljajući kako višak, tako i manjak metaboličkih procesa.

Prijedlog: ako volite indijsku kuhinju, dodajte ¼ kašičice kurkume u vodu u kojoj kuhate 1 šolju pirinča. Služite uz svježe ili dinstano povrće. Jednostavno i ukusno, piše “Lovesensa“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh