Korijen divljeg đumbira, poznat kao turmerik ili kurkuma ima široku primjenu kao začin i kao ljekovito sredstvo. Kao začin možete da se koristi svakog dana, za jela od pirinča, ovsa i pšenice, sočiva, pasulja, krtolastog povrća, kupusnjača i mliječnih proizvoda. U svojoj poznatoj knjizi “Yoga of Herbs” čuveni ajurvedski ekspert dr Vasant Lad kaže da je kurkuma izuzetno prirodno antibiotsko i antibakterijsko sredstvo.
Osim što čisti krv, ona je i zagrijeva i podstiče stvaranje krvnih zrnaca. Djeluje i energetski tako što čisti čakre i reguliše metabolizam ispravljajući kako višak, tako i manjak metaboličkih procesa.
Prijedlog: ako volite indijsku kuhinju, dodajte ¼ kašičice kurkume u vodu u kojoj kuhate 1 šolju pirinča. Služite uz svježe ili dinstano povrće. Jednostavno i ukusno, piše “Lovesensa“.