Upravo zbog toga crvena leća je jedna od temeljnih namirnica u ayurvedskoj kuhinji te se smatra najzdravijom među svim vrstama leće.
Njezina zrnca bogata su vitalnim hranjivim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata i vlakana te vitaminima i mineralima kao što su magnezij, željezo, cink, folat, fosfor, kalij, bakar i vitamini skupine B.
Ljekovita svojstva crvene leće
Crvena leća je lagana, ukusna i lako probavljiva pa je mogu redovito koristiti i osobe koje imaju problema s probavljanjem mahunarki.
Zbog svoje hranjivosti poručuje se kod oporavka nakon bolesti. Jača imunitet, čisti organizam, a pomaže i kod poremećaja jetre.
Crvena leća je posebno cijenjena namirnica, jer:
potiče zdravu probavu
pomaže protiv nadimanja i grčeva
prirodni je laksativ
eliminira toksine iz tijela
daje vitalnost i energiju
stimulira rad srca
opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi
revitalizira organizam
podupire imunološki sustav
blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni sustav
pomaže u iskašljavanju
povećava proizvodnju majčinog mlijeka
njeguje i pročišćava kožu
ima nizak glikemijski indeks
S obzirom na brojne zdravstvene prednosti, crvena leća ima višestruku korist za naše zdravlje pa je se isplati uvrstiti u svakodnevnu prehranu, piše “Slobodna Bosna“.