Vlakna smanjuju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i bolesti crijeva, ali sve više je kod odraslih osoba zabilježen smanjen unos vlakana, piše “Lovesensa“.
Odrasla osoba treba dnevno da pojede oko 30 g vlakana, a istraživanja pokazuju da većina ljudi pojede skoro duplo manje.
Nutricionisti otkrivaju da se tokom nedostatka vlakana u tijelu javljaju sljedeća 3 simptoma: lijena crijeva (bol tokom vršenja nužde), zatvor i dijareja.
Ako kod sebe primijećujete neka od ovih simptoma, važno je što pre promijeniti način ishrane kako bi unosom vlakana poboljšali funkcionisanje crevne flore i spriječili dodatne kompllikacije.
Za doručak jedite integralne žitarice ili ovsenu kašu, a bijeli hleb i pastu zamijenite integralonom varijantom.
Umjesto bijelog počnite da jedete braon pirinač, a umjesto pomfrita jedite kuhani ili pečeni krompir. U ishranu uključite pasulj, sočivo, leblebije, a za svaki ručak treba da imate jelo od povrća.
Umjesto kupovnih slatkiša, zasladite se svježim ili suhim voćem, kao i cijeđenim sokom.
Užina treba da se sastoji od svježeg voća, povrća, neslanih orašastih plodova i sjemenki.
Ishrana bogata vlaknima pomaže da se oslobodimo bolova u stomaku, sačuvamo zdravlje crijeva, ubrzamo metabolizam i smanjimo tjelesnu težinu.
Međutim, i tokom ove ishrane treba da budete umjereni, jer i previše vlakana može izazvati stomačne probleme.