Istraživanja su pokazala kako ulje karanfilića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji i najvažniji je fenolni spoj eugenol (76,8 posto), i beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto).
Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem, te je nakorisniji kuhan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća, piše “Srbija Danas“.
Stručnjaci mu pripisuju i brojne druge pozitivne efekte na organizam. Njegovo ulje se koristi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, efikasan je protiv Kandide i drugih gljivica, kao i bakterija, te streptokoka. Djeluje kao antihistaminik, te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju visokog pritiska i holesterola u krvi. Ublažava bol, naročito zubobolju, reguliše šećer u krvi, uklanja mučninu i poboljšava rad jetre.
Primjena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa, te u dijetetici kod brojnih zdravstvenih tegoba”, kaže nutricionista Olja Martinić i dodaje:
“Eugenol jača imunitet i ima jako protivupalno djelovanje, pa je u tom smislu karafilić namirnica doprinosu boljem zdravlju. Ima i antikancerogeno djelovanje. Kod kuhanja je jako važno da ga ne raskuhate, i pritom je temperatura puno bitnija od vremena kuhanja.
Nutricionista Branimir Dolibašić dodaje da je velika njegova primena u preparatima za spoljšanju upotrebu, kao eterično ulje, sastojak kreme ili ulje.
- Sušene pupoljke stavite u vodu na 60 Celzijevih.
- Čim osetite jak miris znači da je pustio svoja esencijalna ulja i da je gotov.
- Ostavite da se ohladi i spreman je za upotrebu.
U stomatologiji ima primjenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima takođe za spoljnu primjenu. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi upotrebljavaju njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije. Riječ je o supernamirnici punoj antioksidativnih i protivupalnih sastojaka, a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom te u varivima, kaže on.
Stručnjaci naglašavaju da ga zbog snažne arome ne treba jesti puno.
Tajna je u umjerenosti
– Intenzivna organoleptička svojstva ‘čuvaju’ nas od pretjerivanja konzumiranja hrane. Ona količina koju dodajemo u kompot ili čaj je nekoliko karanfilića na 1-2 litre tečnosti – kaže nutricionista Olja Martinić.
– Kao i druge biljne materije, karanfilić nije lijek. Ima blago stimulatorno djelovanje. Treba znati njegovo mjesto. Puno više se koristi u obliku ulja, a manje kao začin, što je šteta jer može značajno da poboljša ukus hrane. Recimo, svježi sir začinite karanfilićem i dobićete sasvim novi ukus. Možete ga dodavati i sladoledu – zaključio je Dolibašić.