Reguliše i nivo bijelih krvnih zrnaca, a svež sok i čaj od koprive dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Kopriva zaustavlja i krvarenje. Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, sprečava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju, piše Aura.
Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevina, ugljenih hidrata i ostalih sastojaka u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina. Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično djeluju u proljetnom čišćenju organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mjestima, daleko od saobraćaja. Predstavljamo vam pet ukusnih recepata poznatog ruskog ljekara i profesora medicine Alekseja Sinjakova.
Čorba od koprive
Pola kilograma mlade koprive dobro oprati i blanširati pet minuta. Propržiti crni luk i narendanu šargarepu, pa dodati brašno i koprivu. Sipati dva litra vode, začiniti i kada provri, kuhati dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno sa kiselom pavlakom i kuhati dok ne proključa.
Salata od koprive i oraha
Staviti 200 grama mlade koprive u ključalu vodu i poslije pet minuta izvaditi, ocijediti i isjeckati. Samljeti 25 grama jezgra oraha i razmutiti u četvrtinu čaše odvarka koprive. U smjesu se dodaje i kafena kašičica sirćeta, so i biber po ukusu, a pred jelo malo isjeckanog peršuna i mlad luk.
Salata od koprive i peršuna
Dobro oprati 150 grama mlade koprive i staviti ih pet minuta u ključalu vodu. Prebaciti u cijediljku i kada se ocijedi isjeckati sitno. Dodati šaku usitnjenog peršuna i promiješati, a odozgo poredati kolutiće tvrdo kuhanih jaja. Začiniti kiselom pavlakom, sirćetom i posoliti.
Salata od koprive sa jajima
Dobro oprati 150 grama mlade koprive, skuhati pet minuta u ključaloj vodi, pa usitniti. Na koprivu poredati kolutove tvrdo kuvanog jajeta i začiniti sa 20 grama majoneza ili pavlake, pa posoliti po ukusu. Kopriva, loboda, bokvica, zeleni luk i maslačak Uzeti po 300 grama mlade koprive, lobode i bokvice, 100 grama mladog luka i šaku maslačka. Sve dobro oprati, osušiti i sitno iseckati. Pomešati sa dva tvrdo kuvana jajeta, preliti suncokretovim uljem i majonezom, posoliti i pobiberiti.