Za razliku od ostalih mikronutrijenata i masti, jedva da postoje negativne strane proteina, piše “Aura.ba“.
Protein se sastoji od aminokiselina, a u procesu probave tijelo razgrađuje njene nizove na pojedinačne aminokiseline.
Svaka od ovih aminokiselina ima svoju svrhu u nekom području našeg zdravlja i podijeljena je u dvije skupine: vitalne i nevitalne.
Izvori veganskih proteina
Postoji toliko mnogo biljnih namirnica koje su bogate proteinima, a istodobno nude i druge pogodnosti za zdravlje.
Pogledajte ispod 10 biljnih izvora koji sadrže više proteina nego jaja, jer sadrže više od 6g na 50g:
Spirulina
To je nevjerojatan izvor koji sadrži 28g proteina na 50g.
Štoviše, bogata je magnezijem, vitaminima B, vitaminom K i kalijem, te izvrsno čisti tijelo.
Prehrambeni kvasac
Njegovo ime je opravdano jer sadrži 25g proteina po 50g.
Štoviše, bogat je B-12 i ima ukusan, sirast i orašast okus, prenosi Clean food house.
Tahini
Tahini je pun pečenih i zdrobljenih sjemenki sezama, a 50gr sadrži 10g proteina.
Sjemenke sezama bogate su vitaminima i mineralima, kao što su magnezij, mangan i cink, i imaju jaka protuupalna svojstva.
Maslac od badema
Osim činjenice da u 50 g ima 10 g proteina, također ima velike količine dobrih masti, biotina, vitamina E i mangana.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve sadrže 8 g proteina na 50 g i također su nevjerojatno bogate magnezijem, što je od vitalnog značaja za više od 300 procesa koji se odvijaju u našem tijelu.
Dulse alge
Ova nevjerojatna morska biljka sadrži 16g bjelančevina na 50g.
Također je bogata vlaknima, jodom i kalijem.
Sjemenke lana
Ove sjemenke su neizrecivo hranjive, imaju 9g proteina na 50g, vlakna i ogromne količine omega-3, koje ublažavaju upalu.
Chlorella
Ova alga je još jedna namirnica koja spada u superhranu, koja detoksificira tijelo od teških metala, te osigurava velike količine željeza, magnezija, kalcija, vitamina A i 29g proteina na 50g.
Sjemenke konoplje
Sjemenke konoplje sadrže 16 g bjelančevina na 50 g i također su bogat izvor omega-3 masti.
Kakao granule
Kakao obiluje vlaknima, magnezijem i kalcijem i sadrži 7 g proteina na 50 g.