Svi znamo da je zdravo jesti bijeli luk, a sada znamo i kako treba da ga konzumiramo da bi iz njega izvukli ono najzdravije. Bijeli luk je redovni gost u našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada smo prehlađeni ili imamo grip. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci.
U bijelom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih ćelija.
Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi bijelog luka djeluju u tijelu, ali beli luk zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, piše portal “Zadovoljna“.
Bijeli luk svoja ljekovita svojstva duguje moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje bijelog luka, trebalo bi ga često i pravilno konzumirati.
Ovako treba jesti bijeli luk:
- Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.
- Svaki dan trebalo bi pojesti najmanje tri čena bijelog luka.
- Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
- Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Mnogi izbjegavaju da jedu bijeli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju ljekovita svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije bijelog luka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.