Znanstvenici su 12 tjedana štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije.
Također, smanjila im se ukupna kilaža i opseg u struku, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.
Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumijevanje nove građe, piše Daily Mail.
Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kavu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.
Začin cimet se radi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidansima, pomaže kod smanjivanja razina šećera u krvi i može spriječiti razne upale.
Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, je predstavljeno početkom svibnja 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti. U istraživanju provedenom 2010. godine U Centru za Primijenjene zdravstvene znanosti je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanta da smanji šanse za dobivanje prekomjerne težine za čak 23 posto.
Napomena: cejlonski cimet je puno učinkovitiji od klasičnog koji obično stavljamo u kolače.
Liječi gripu i želučane tegobe
Cimet uništava bakterije u crijevima pa čak i teške primjerke poput E. coli. Imate li gripu ili probleme sa želucem, prokuhajte žličicu cejlonskog cimeta u šalici i pol vode – neka kipi polako 15 do 25 minuta. Potom neka odstoji još 15-tak minuta, mijenjat će boju od blijedo žute do zlatno crvene. Tu tekućinu popijte.
Neutralizira smradove
Cimet ima je topao, ugodan miris, a kako ubija bakterije, uništit će i one koje uzrokuju smrad u vašem domu. Jednostavno stavite cimetovu koru u vrelu vodu i pustite da se para širi prostorom. Nakon pola sata smrad će nestati, piše 24sata.
Ubrzava metabolizam
Želite li izgubiti pokoji kilogram viška, češće jedite cimet. On ubrzava rad metabolizma, a brzi metabolizam znači i lakši gubitak težine. Dobro je dodati žličicu cimeta u jutarnju kavu ili njime posuti tost, zobene pahuljice itd., odnosno, dobro ga je uzimati ujutro.
Liječi bolesne desni i uklanja zadah
Kao što smo rekli, cimet ima dobra antibakterijska svojstva pa tako liječi i bolesno zubno meso, a uklanja i neugodan zadah iz usta. Promućkajte u ustima smjesu od dvije kapi eteričnog ulja cimeta i žlicu kokosovog ulja.
Koristan je kod dijabetesa tipa 2
Cimet pomaže u smanjenju razine šećera u krvi i povećava djelovanje inzulina. Za ljude s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju da dnevno pojedu 1 do 4 grama cimeta.
Odbija kukce
Miris cimeta kukcima nije ugodan pa bježe od njega. Recimo, mravi će skrenuti sa svojeg puta pospete li ih s malo cimeta. Ili napravite liniju od cimeta na podu, tamo gdje imate problema s ulaskom mrava u kuću, i oni je neće prelaziti. Štapić cimeta možete staviti i u malu vrećicu da bi odjeću zaštitili od moljaca.
Pomaže kod depresije
Miris cimeta asocira na Božić, kolače i lijepe uspomene. Uz to, znanstveno je dokazano kako je odličan u borbi protiv crijevnih bakterija koje su povezane s depresijom. Prokuhajte ga u vodi i popijte kao čaj.
Liječi gljivice na noktima
Onaj tko ih je imao zna koliko te gljivice mogu biti frustrirajuće i koliko ih se teško riješiti. Cimet je odličan u uništavanju gljivica, odnosno ulje od njegovog lišća koje se stavlja direktno na na nokat ujutro i navečer. Uz to, dobro je potopiti stopala u razrijeđeno cimetovo ulje pomiješano s gorkom soli, piše Remedy Daily.