Naučnici tvrde da samo četiri sata nakon što pojedete orahe ili pijete ulje od oraha, poboljšaće se nivo holesterola i fleksibilnost krvnih sudova,piše Novi.
Zdravstvene prednosti koje možete dobiti uvođenjem oraha u dnevno konzumiranje:
– smanjuju veličinu struka za više od pola inča
– smanjuju izglede za razvoj bolesti srca
– podržava zdravlje mozga
– niži kolesterol
– povišen broj spermija kod muškaraca
– smanjen rizik od dijabetesa
– prevencija raka
– jače i zdravije kose, kože i noktiju
U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Scranton u američkoj državi Pennsylvania analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistacijama, lješnjacima, brazilskim orasima, pekan orasima, makadamija orasima i indijskim oraščićima.
Voditelj studije dr. Joe Vinson kaže: ‘Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistacija i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave prehrane treba jesti više oraha.’
Tim dr. Vinsona otkrio je da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.
Tim dr. Vinsona otkrio je da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.
Naučnici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene. Toplina od pečenja u pravilu smanjuje antioksidantska svojstva oraha i bilo kojeg drugog orašastog ploda.