U stručnom časopisu JAMA Dermatology objavljeno je da osobe koje u organizmu imaju dovoljnu količinu vitamina A, imaju manji rizik od karcinoma kože. Istraživanje je trajalo 26 godina i sprovedeno je na više od 100.000 ljudi. Dokazano je da vitamin A sprečava nastanak malignih ćelija koje uzrokuju planocelularni karcinom kože.Balansiranim načinom ishrane svakodnevno možete u organizam uneti dovoljnu dozu vitamina A. Preporučuju se da muškarci dnevno unesu najviše 900 mikrograma vitamina A, a žene najviše 700 mikrograma. Namirnice životinjskog porekla koje sadrže vitamin A (retinol) su piletina, ćuretina i govedina. Vegetarijanci ne treba da brinu jer su vitaminom A bogate i namirnice biljnog porekla i dele se u tri grupe vitamina A – beta karoten, alfa karoten i beta kriptoksantin. Slatki krompir, šargarepa, kelj, muskantna tikva, bundeva, brokoli, kajsija i papaja bogate su vitaminom A. Ova studija treba dodatno da se istraži, ali svakako se potrudite da u ishranu uključite hranu koja sadrži vitamin A. Proverite da li imate nedostatak ovog vitamina, posavetujte se sa lekarom i po njegovoj preporuci počnite da koristite i suplemente vitamina A,piše Srbijadanas
VITAMIN ZA SPRIJEČAVANJE NASTANKA RAKA KOŽE: Koja je PREPORUČENA dnevna doza unosa
Grupa različitih škola medicine u Americi pronašla je vezu jednog vitamina i karcinoma kože, piše Lovesensa.