Grupa različitih škola medicine u Americi pronašla je vezu jednog vitamina i karcinoma kože, piše “Lovesensa“.
U stručnom časopisu “JAMA Dermatology2 objavljeno je da osobe koje u organizmu imaju dovoljnu količinu vitamina A, imaju manji rizik od karcinoma kože. Istraživanje je trajalo 26 godina i sprovedeno je na više od 100 000 ljudi. Dokazano je da vitamin A spriječava nastanak malignih ćelija koje uzrokuju planocelularni karcinom kože.
Balansiranim načinom ishrane svakodnevno možete u organizam uneti dovoljnu dozu vitamina A. Preporučuju se da muškarci dnevno unesu najviše 900 mikrograma vitamina A, a žene najviše 700 mikrograma. Namirnice životinjskog porijekla koje sadrže vitamin A (retinol) su piletina, ćuretina i govedina. Vegetarijanci ne treba da brinu jer su vitaminom A bogate i namirnice biljnog porijekla i dijele se u tri grupe vitamina A – beta karoten, alfa karoten i beta kriptoksantin. Slatki krompir, šargarepa, kelj, muskantna tikva, bundeva, brokoli, kajsija i papaja bogate su vitaminom A.
Ova studija treba dodatno da se istraži, ali svakako se potrudite da u ishranu uključite hranu koja sadrži vitamin A. Provjerite da li imate nedostatak ovog vitamina, posavetujte se sa ljekarom i po njegovoj preporuci počnite da koristite i suplemente vitamina A.