Tvorac čuvenog recepta je opatica Hildegard von Bingen, koja je živjela prije osamsto godina, a njen recept za srčane probleme preuzeli su čak i doktori. Recept je kasnije prenijela i poznata travarka Marija Trebem, autorica knjige Zdravlje iz božje ljekarne.
Prirodan lijek za srce pokazao se korisnim kod srčanih slabosti, ali i kod ozbiljnijih srčanih oboljenja.
Koristi se kada osjetite bilo koje srčane tegobe popud treperenja, preskakanja ili zbog stresa, a pokazao se korisnim i kod angine pectoris.
Sastojci za recept:
10 svježih stabljika peršuna (bez korijena)
litar domaćeg crnog ili bijelog vina
dvije kašike vinskog octa
300 g prirodnog meda
Priprema: Deset svježih stabljika peršuna zajedno s listovima stavite u litru čistog prirodnog vina i dodajte 1-2 velike kašike vinskog octa.
Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Poslije dodajte 300 grama meda i ostavite da se lagano kuha još 4 minuta. Vruće vino procijedite i još toplo stavite u boce, koje su prethodno isprane jakim alkoholom. Dobro zatvorite.
Talog koji se stvara nije štetan i slobodno se može piti. Upotreba: Napitak se koristi svakodnevno, jušna žlica do prestanka tegoba. Za teže bolesti potrebno je koristiti duži vremenski period, prenosi “Buka“.