Bjelance ne sadrži šećer ni ugljene hidrate, a izuzetno je koristan za zdravlje.
Ima samo 17 kalorija, dok cijelo jaje sadrži oko 71 kaloriju. Ne sadrži holesterol i zasićene masti, pa je dobar izbor za one koji boluju od dijabetesa, povišenog holesterola ili pritska.
Evo pet razloga zbog kojih bjelance treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu:
1. Smanjuje rizik od bolesti srca
Jedno bjelance sadrži 54 mg kalijuma, koji je važan elektrolit i mineral koji potpomaže zdravlje srca, kostiju, funkcionisanje ćelija i organa.
Mnoge studije povezuju kalijum s nižim pritiskom, jer podstiče širenje krvnih sudova.
Tako je studija sprovedena na 12.000 ispitanika pokazala da su oni koji su konzumirali 4060 mg kalijuma na dan, imali manji rizik od ishemijskih bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja za 37, odnosno 49 % u poređenju s onima koji su konzumirali ukupno 1.753 mg kalijuma, prenosi “Hayat“.