Zdravlje

Borove iglice: Čudesni lijek nadohvat ruke

Ovo drvo je pored jela najrasprostranjeniji četinar na našim prostorima.

No image - Haber.ba

Često se koristi u narodnoj medicini jer gotovo svi njegovi dijelovi imaju ljekovita svojstva. Iglice bora prepune su vitamina, njegova smola pomaže u liječenju reumatizma, a pupoljci su blagotvorni za grlo, piše Aura.

Ljekoviti pupoljci

Iglice bora obiluju vitaminom C i karotenom. Napici od njih preporučuju se za jačanje organizma, imuniteta, za prehlade i u liječenju skorbuta. Koriste se svježe, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gube njihova ljekovita svojstva.

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrela i “drvenaste”, one nemaju fitoterapeutske vrijednost pa se koriste samo svježi, mladi, tek iznikli pupoljci. Oni sadrže gorke i aromatične tvari. Pupoljci se koriste za liječenje upale grla, kašlja, bronhitisa i katara ždrijela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se oboljelima od reumatizma i artritisa.

Sirup od borovih iglica

Osim što borove iglice imaju ljekovita svojstva, sirup će s lakoćom popiti i djeca koja inače odbijaju kupovne sirupe za ublažavanje kašlja. Odličan je izbor ako želite zaštititi svoju porodicu i spriječiti prehlade i ostale zdravstvene teškoće. Dajte djeci svaki dan dvije kašičice sirupa i imunitet će ojačati, a u većini slučajeva i “otjerati” prehladu.

Svi jednostavno možemo pripremiti sirup. Potrebno je otići izvan gradske vreve i onečišćenog zraka i ubrati mlade izboje borovih iglica. Može se brati i jela i smreka. Važno je znati da to ne znači da smijemo koristiti bilo koji četinar kao što su, na primjer, tisa ili tuja (koje su otrovne). U čistu staklenu teglu stavite šećer, zatim prekrijte tek ubranim iglicama, opet prekrijte šećerom pa tako do vrha slažite “red” šećera pa “red” borovih iglica s tim da na vrhu, zadnji sloj mora biti šećer. Zatvorenu teglu držite na suncu dok se sav šećer ne otopi, otprilike oko 40 dana. Ovakav sirup priprema se odmah nakon branja iglica i čuva se u hladnjaku. Umjesto šećera može se stavljati i med, ali i dodati kriške limuna.

Teglu nemojte otvarati sve dok sirup nije gotov, a tada ga je potrebno procijediti kroz gazu i držati u čistim bocama s poklopcem, najbolje staklenim. Ako ga pripremate s medom, imajte na umu da ga možete davati djeci tek kada navrše godinu dana.

Nemojte sirup stavljati u vrući čaj jer će većina ljekovitih eteričnih ulja izgubiti svojstva. Najbolje ga je uzimati samog, dvije, tri kašike na dan. Neće škoditi i ako uzmete više, posebno ako vas muči jači kašalj.

Priprema čaja od borovih iglica:

Čaj od borovih iglica je ugodnog mirisa i okusa, a uz sve to je jako dobar za jačanje imuniteta. Također je i jako djelotvoran i kod problema kamenca u bubrezima te za ispiranje grla kod upale. Čaj ima diuretsko djelovanje, ubrzava izbacivanje viška vode iz organizam, te tako djeluje na regulaciju krvnog pritiska.

Važno je da su ubrani najmanje dvjestotinjak metara od najbliže prometnice.

Sastojci:

800 ml vode

1/2 šoljice svježe ubranih borovih iglica

Priprema:

Svježe ubrane borove iglice usitniti i dodati ih u proključalu vodu. Kuhati 15 minuta na laganoj vatri (trećina vode bi trebala ispariti). Potom ukloniti s vatre i ostaviti pola sata u poklopljenoj posudi da odstoji. Potom procijediti i po želji dodati limun i zasladiti s medom. Čaj bi trebao biti crvenkaste boje i na površini se mogu pojaviti kapljice eteričnog ulja. Čaj čuvati u frižideru i piti ga do 3 puta dnevno. Čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Ljekovita kupka

Kupka za reumatizam i kožna oboljenja: Dvije šake borove smole sipati u litru vode, ostaviti pola sata, a nakon toga prokuhati 5 minuta, procijediti i dodati u kadu s toplom vodom. Izaći iz kupke kada voda postane mlaka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh