Bijeli luk možete jesti kao dodak jelima, kao sastavni deo jela, ali i sam za sebe. Najčešće ga jedemo uz neko jelo, ali da li ste se ikada zapitali šta konzumiranje bijelog luka na prazan stomak čini za vaš organizam?
Bijeli luk sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, D, B, fitosterole i eterična ulja,prenosi Novi.
Osim toga, bijeli luk je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema nekim istraživačima, alicin je izuzetno djelotvoran kod infekcija i upala. Bijeli luk sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.
– Sprječava starenje i začepljenje velikih i perifernih arterija
– Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi
– Ubjija veliki broj različitih bakterija
– Štiti od srčanih bolesti. Bijeli luk smanjuje sintezu triglicerida u jetri koji pomažu da se spriječi razvoj ateroskleroze
– Snižava krvni pritisak i ima protivupalna svojstva
– Bijeli luk je prirodni antibiotik i djelotvoran je lijek protiv prehlade