Zdravlje

Biljka koja čisti krv od toksina, regeneriše organe i skida kilograme

Zeleni čistač celog organizma – ova biljka je puna hlorofila i treba što preda je ubacite u svoj jelovnik!

Kelj - Narodnilijek.com

Već u osnovnoj školi učili su nas da biljkama za metabolizam ne trebaju samo vazduh, hranljive materije i voda, već, prije svega, svjetlost. Hlorofil je glavni pigment koji učestvuje u procesu fotosinteze i skuplja neophodnu svjetlost za rast, razvoj i održivost biljaka.

Hlorofil je izuzetno moćan antioksidans koji pomaže u izbacivanju slobodnih radikala i toksina iz tijela, piše “Lovesensa“. Molekul ovog biljnog pigmenta je nevjerovatno sličan molekulu hemoglobina u krvi, pa se hlorofil naziva i zelena krv.

Koje su sve blagodeti hlorofila po ljudski organizam:

  • vrši detoksikaciju
  • čisti jetru
  • obnavlja ćelije
  • poboljšava cirkulaciju
  • jača imuni sistem
  • pojačava energiju
  • poboljšava rad jetre, bešike i bubrega
  • unosi magnezijum u tkiva
  • ublažava probleme uslijed visokog sadržaja šećera u krvi
  • podstiče stvaranje mlijeka kod dojilja
  • ublažava bol u grlu
  • blagotvorno djeluje na čir na želucu
  • smanjuje izlučivanje sluzi
  • blagotvorno djeluje na varikozne vene
  • čisti i jača crijeva
  • umiruje upale u tijelu
  • ublažava simptome astme
  • ubrzavaju zarastanje rana
  • smanjuje curenje nosa
  • blagotvorno djeluju na limfne žlijezde
  • ublažava bol uslijed hemoroida

Biljka koja sadrži najviše hlorofila jeste kovrdžavi kelj koji ima protivupalno dejstvo, bogat je vitaminima A, K i C, odličan je antioksidans, sadrži malo ugljenih hidrata, a puno proteina, kalijuma, kalcijuma, luteina, folne kiseline.

Naročito se preporučuje veganima i vegetarijancima jer ima više gvožđa po kalorijama nego meso i bogat je kalcijumom. Sadrži 10 puta više vitamoina C od spanaća, odličan je za oči, kožu i kosti, snižava holesterol i pomaže u uklanjanju viška kilograma.

Pored kovrdžavog kelja, hlorofil u organizam možete unijeti i preko drugog lisnatog povrća, kao što su rukola, blitva i spanać. Hlorofil sadrže i začini poput peršuna i korijandera, kao i alge, najviše spirulina i hlorela. Klice i izdanci bogati su hlorofilom, isto tako ječemna, pšenična trava i trava lucerka.

Sok od ovih trava u kombinaciji sa organskim voćem i povrćem očistit će vaše tijelo od toksina i zaštitit vas od bolesti.

Redovno u ishrani koristite hlorofil, a ukoliko nemate mogućnosti za to, možete ga uzimati i preko suplemenata.

Napomena: Prije korišććenja suplemenata neophodno je konsultovati se sa ljekarom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh