Bol obično nestaje sam od sebe u roku od sedam do deset dana ili već za par dana ako imamo jak imunitet i pijemo antibiotike.
Na intezitet bola može da utiče i hrana koju konzumiramo. Naime, bitno je da jedemo namirnice koje jačaju imunitet. Sa druge strane, treba izbjegavati hranu koja pogoršava simptome.
Začinjena hrana
Hrana koja je mnogo začinjena izaiva bol u grlu, čak i kad su začini odlični za imunitet: npr. čili koji najčešće u sebi ima i crvenu papriku i crni biber za koje se zna da jačaju imunološki sistem.
Dok traje bol trebalo bi potražiti druge načine da ojačate imunitet.
Tvrdi i hrskavi proizvodi
Čips od krompira, kokice i perece mogu ogrebati grlo i produžiti period oporavka.
Kafa i alkohol
Kafa može da iritira grlo, što samo pogoršava simptome. Alkoholna pića osim što dodatno upale grlo, unose i toksine u organizam.
Dok se tijelo bori protiv infekcije, bitno je da ne konzumiramo ništa što bi moglo dodatno da oslabi imunitet. Osim toga, i kafa i alkohol u većim količinama mogu da uzrokuju dehidraciju, piše “24sata“.