Odličan je izvor gvožđa! Osim toga, kakao regulira nivo šećera i holesterola, podstiče bolje pamćenje i pospješuje koncentraciju. Zatim, smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara, usporava proces starenja, omekšava kožu, snažan je afrodizijak i antioksidans, piše “Aura“.
Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno pijenje kakaa ‘bistri mozak’. Flavonoidi u ovom napitku ubrzavaju cirkulaciju i dopremanje kiseonika do mozga se ubrzava, a to spriječava demenciju.
Naučnici su svrstali kakao u takozvanu ‘super hranu’ a to znači da je on u rangu nara, akai i goji bobica, a također tvrde da ima tri puta jače dejstvo na zdravlje organizma od zelenog i crnog čaja.
Istraživanja pokazuju da se kod ispitanika koji su pili kakao sa visokim nivoom flavonola značajno smanjio krvni pritisak i za 47 posto poboljšala funkcija krvnih sudova.
Holandski i njemački naučnici su u tromjesečnom istraživanju dokazali da je koža žena, koje su svakodnevno ispijale šolju vrućeg kakaoa, postala nježnija i manje osjetljiva na djelovanje sunca.
Dokazali su i ono što su znali još Asteci. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. On stimuliše i lučenje dopamina i serotonina koji podižu nivo raspoloženja, zbog čega ljudi skloni depresiji jedu ogromne količine čokolade.
U svakom slučaju, kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lijekova nema neželjenih dejstava.