Korijen đumbira je bogat važnim vitaminima i mineralima, a sadrži i posebne fitonutrijent, gingerole koji imaju snažna protivuaplna svojstva i podstiču rad krvotoka i probave, piše “Stil“.
Pored velike količnine vitamina C, sadrži magnezijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum i natrijum.
Sa druge strane, kurkuma ima čak i antikancerogeno djelovanje.
Stoga, puno je razloga da napravite ovaj napitak.
Sastojci:
- svježi đumbir (oko 4 cm)
- svježa kurkuma (oko 4 cm)
- 1 limun
- 1 veliki prstohvat bibera (kako bi kurkuma imala efekat)
- svježi sok od pomorandže po želji
Priprema:
- Ogulite đumbir uz pomoć kašike, ali možete i nožem.
- Zatim, ogulite kurkumu. Ali, stavite rukavice jer ovaj žuti korijen može da vam oboji prste.
- Narendajte kurkumu i đumbir.
- Istisnite sok od limuna, te dodajte đumbiru i kurkumi.
- Zdravom napitku dodajte još dobar prstohvat bibera.
- Ako vam je napitak previše kiseo, možete dodati malo soka od pomnaranže ili meda.