Zdravstveni stručnjaci su izdvojili četiri namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako imate upalu.
Crveno meso
Meso sadrži visok nivo arahidonske kiseline i zasićenih masnoća koje doprinose upali. Način kako to da izbjegnete je konzumiranje više biljnih namirnica. Ishrana bazirana na bilju obično uključuje mnogo zelenog lisnatog povrća koje deluje protivupalno i smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, prenosi “Informer”.
Transmasne kiseline
Većina brendova je sa deklaracija uklonila naziv “transmasti” i umjesto njih stavila naziv “hidrogenizovane masnoće”. Riječ je o supstancama koje mogu da pogoršaju sistemsku upalu u tijelu.
Rafinisani ugljeni hidrati
Rafinisane žitarice nastaju uklanjanjem ljuske i klice zrna, a time se uklanjaju i vitamini, minerali, vlakna i drugi nutrijenti. Od njih se nije teško prejesti, a lako se pretvaraju u masnoće. Višak masnoća je zapravo višak kilograma, koji vodi do hronične upale. Studije su dokazale da konzumiranje cjelovitih žitarica pomaže u smanjenju upala u tijelu.
Šećer
Šećeri u čokoladicama, pahuljicama ili kofeinskim napicima iz kesice, samo će pojačati simptome upale. To se ne odnosi na voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode i med, koji ima protivupalna svojstva. Govori se o šećeru koji dodajemo hrani i piću kako bismo ih dodatno zasladili.