Nakon napornog dana, kratak predah sa šoljicom čaja u ruci zvuči kao idealna terapija.
Smanjuje li stres sam čin kuhanja toplog napitka ili je razlog tome što se sa šoljicom sklupčamo u fotelji?
Ili je, ipak, riječ o nečemu što skrivaju blagotvorni listići čaja?
Prema naučnicima sa Univerziteta Stellenbosch u Južnoj Africi, njihov autohtoni čaj od biljke roibos jedan je od najboljih za ublažavanje stresa.
Istraživači su izolovali dvije rijetke komponente iz roibosa.
Riječ je o dvije vrste flavonoida – aspalatin i notofagin – za koje se pokazalo da pridonose snižavanju negativnih efekata stresa.
Pored regulisanja stresa, čaj od roibusa ima i brojna ljekovita svojstva i pozitivno utiče na mršavljenje.
Priprema se tako što jednu kašičicu rooibosa prelijete sa 2,5 dl proključale vode. Poklopite čaj i ostavite da odstoji najmanje pet minuta. Zatim otklopite i dobro procijedite, piše “Sensa“.