Zdravlje

Uz indijsku dijetu do sedam kilograma manje za sedam dana

U zapadnim zemljama sve je popularniji indijski način prehrane, zasnovan prije svega na jelima od riže.

Dijeta - Ilustracija/Ordinacija.hr

Ova dijeta se bazira na tradicionalnoj indijskoj kuhinji, gdje dominiraju jela bogata ugljikohidratima, s mnogo egzotičnih začina, piše “Aura“.

Na vrhu dijetalnog jelovnika nalazi se riža sa karijem i cimetom.

Curry je vrlo popularan začin u Indiji, koji ubrzava metabolizam više od bilo koje druge namirnice. Iako se konzumira u malim količinama, kari ima sposobnost da spriječava rast masnih tkiva.

Nedavna istaživanja u Nizozemskoj su pokazala da uvođenjem karija u svakodnevni jelovnik možete izgubiti od dva do četiri kilograma za dvije sedmice bez posebnih izmjena u načinu prehrane. Sa druge strane, aroma i sladak okus cimeta smanjuju apetit. Cimet nježno obavija zidove želuca, stvarajući osjećaj sitosti.

O riži kao dijetalnoj prehrani dovoljno je spomenuti da kašu od riže liječnici preporučuju kod svih gastroloških problema. Kuhana riža u kombinaciji s mlijekom je izvrstan dijetetski proizvod, a jedna od njegovih najbitnijih funkcija je da čisti organizam od toksina. To je možda i jedan od razloga zbog kojih Indija ima nisku stopu obolijevanja od raka i drugih bolesti povezanih s viškom holesterola.

Riža opskrbljuje tijelo svim bitnim elementima, vitaminima i mineralima, pri čemu posebno treba spomenuti vitamine B skupine i karoten. Riža još sadrži vitamin E, kalij, fosfor, cink, željezo, kalcij i jod.

Među mnogim ljekovitim svojstvima riže, vrijednost mu daje osam esencijalnih aminokiselina, koje daju energiju, sprečavaju zamor mišića i povećavaju fizičku aktivnost cjelokupnog organizma. Sljedeći bitan sastojak indijske dijete je crni čaj, koji smanjuje apetit, poboljšava probavu, eliminira teške soli, metale, višak tekućine iz organizma, a značajno umanjuje i tjelesne masnoće.

Indijska dijeta traje sedam dana, tokom kojih možete izgubiti čak i do sedam kilograma.

Tokom trajanja dijete nemojte piti druge tekućine osim obične vode i crnog čaja bez šećera.

PRIJEDLOG JELOVNIKA:

PRVI DAN

  • Doručak: 1 šoljica mlijeka i 1 banana.
  • Ručak: 3 kašike kuhane riže začinjenog solju,1 šoljica crnog čaja trećine šoljice kuhanog povrća s karijem.
  • Večera: 1 šoljica crnog čaja 2/3 šoljice povrća s karijem.

Recept za povrće s karijem:

Tri rajčice izrezati na kriške. Oguliti 1 patlidžan, oprati i izrezati na kockice. Dvije paprike i 1 mrkvu izrezati na trake. Sitno isjeckati 2 češnja češnjaka. Propržiti na maslinovom ulju patlidžan i mrkvu. Dodati paprike i paradajz. Kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Zatim dodati 1 žličicu curryja, sol i češnjak. Kuhati još 10 minuta.

DRUGI DAN

  • Doručak: grejp, šoljica crnog čaja.
  • Ručak: 6 kašika kuhane riže sa žličicom karija i malo soli. Jedna šalica mlijeka. Kada kuhate riža, so i curry dodajte pet minuta prije kraja kuhanja
  • Večera: 6 kašika kuhane riže, s 1 kašičicom karija i malo soli. Šoljica crnog čaja

TREĆI DAN

  • Doručak: 2 mandarina, 1 šalica mlijeka.
  • Ručak: 5 kašika kuhane riže s karijem i solju. 1 šoljica crnog čaja s malo cimeta
  • Večera: 5 kašika kuhane riže s karijem i solju, 2 mandarine

ČETVRTI DAN

  • Doručak: 2 narendana krastavca, spremljena s malo maslinovog ulja i peršina. 1 šoljica crnog čaja
  • Ručak: 2 kuhana krompira sa solju. 1 šoljica mlijeka
  • Večera: Salata od jabuke i mrkve

Izrezati na tanke trake 2 jabuke i 1 mrkvu. Dodati 1 žlicu meda i nekoliko kapi limuna ili limete. Promiješati.

PETI DAN

  • Doručak: 1 šoljica mlijeka, 2 kuhana jaja.
  • Ručak: 100 g kuhanih mahuna ili šparoga (može i zajedno), 1 šoljica crnog čaja
  • Večera: 5 kašika kuhane riže i malo soli. 1 šoljica crnog čaja s malo cimeta

ŠESTI DAN

  • Doručak: 1 naranča, 10 badema
  • Ručak: 6 kašika kuhane riže, s 1 kašičicom karija i malo soli
  • Večera: Krem juha s rižom

Priprema: 350 ml mlijeka,150 ml vode,40 g riže. Riža staviti u vodu i kuhati je pet do 10 minuta. Sipati u mlijeko i kuhati rižu dok ne omekša. Dodati soli po ukusu.

SEDMI DAN

  • Doručak: Salata od 1 paradajza, 2 paprike, 3 – 4 grančice kopar i malo biljnog ulja
  • Ručak: 7 kašika kuhane riže, s 1 kašičica karija i malo soli, 1 šoljica mlijeka
  • Večera: 1 banana i 1 grejp

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh