Paradajz pomaže smanjiti rizik od raka
Likopen je vrsta antioksidansa u paradaizu za koji se zna da je vrlo dobar u sprječavanju raka. Stručnjaci kažu da je likopen posebno dobar u liječenju raka grla, želuca, grlića maternice, prostate i debelog crijeva. Da bi se ovaj borac protiv raka aktivirao, paradajz se mora podgrijati.
Pomlađuje vas
Osim likopena, u paradajzu postoje i mnogi drugi oblici antioksidansa. Jedan od njih je i vitamin C koji je vrlo dobar za vašu kožu. Uključivanje paradajza u vašu prehranu odličan je način da se uspore različiti znakovi starenja, jer vitamin C neutralizira slobodne radikale koji ubrzavaju proces starenja.
Čuva zdravlje srca
Puno antioksidansa u paradajzu također pomaže kardiovaskularnom sistemu da ostane u vrhunskom stanju. To je zato što molekule koje se bore protiv slobodnih radikala pomažu u sprečavanju oksidacije masnih ćelija, sprječavajući ih da one na kraju postanu holesterol koji začepljuje vaše arterije. Arterije bez začepljenja sprečavaju pojavu visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.
Poboljšava vaš imunološki sistem
Svi znaju da je vitamin C potreban za jak imunološki sistem. Posebno u današnje vrijeme u kojem vlada stres, loša prehrana i zagađivači okoliša. Redovnim jedenjem paradaiza i unosom vitamina C manje ćete se razbolijevati i teže ćete dobiti neku infekciju.
Čuva zdravlje vaših očiju
Osim vitamina C, paradajz je također bogat vitaminom A, a poznato je da je vitamin A dobar za oči. Ovaj hranjivi sastojak, koji je ujedno i antioksidans, pomaže u sprječavanju oštećenja sloja stanica osjetljivog na svjetlost koji se nalazi na stražnjoj strani očiju, a naziva se mrežnica. Zato jedite paradajz ako želite održati vid netaknutim.
Dobro djeluje na pasivne pušače
Čak i ako niste pušači, i dalje ste izloženi riziku od raka pluća i drugih bolesti uzrokovanih pušenjem ako živite s pušačem. Pasivno pušenje može ugroziti vaše zdravlje,a stručnjaci kažu da jedenje paradajza može suzbiti učinke pasivnog pušenja.
Sprječava infekcije mokraćnog trakta
Zahvaljujući sposobnosti paradaiza da poveća proizvodnju mokraće, njihovo jedenje može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sistema tako što će izbacivati bakterije iz mjehura. Paradajz je također vrlo dobar i u smanjivanju rizika od raka mokraćnog mjehura.
Poboljšava zdravlje probavnog sistema
Budući da su bogati vlaknima, redovna konzumacija paradajza pomaže u normalizaciji rada crijeva. Prehrana s dovoljnim količinama vlakana pomaže u sprječavanju zatvora, kao i komplikacija koje ono donosi, poput nadutosti u trbuhu i pretjeranog stvaranja plinova. Vlakna u paradajzu također pomažu u sprječavanju nastanka raka debelog crijeva, piše 1mhealthtips,prenosi Faktor.