Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da punomasno mleko i sirevi mogu da smanje rizik od kardoivaskularnih bolesti, ako su redovno zastupljeni na jelovniku.
Mlijeko i mliječni proizvodi nisu samo ukusni, već su i dobri za organizam.
Istraživanje sprovedeno na Mekmaster univerzitetu u Kanadi pokazalo je da konzumiranje punomasnih mlječnih proizvoda dva puta dnevno snižavaju rizik od metaboličkog sindroma, što je medicinski termin kojim su obuhvaćeni dijabetes, povišeni krvni pritisak i gojaznost – faktori koji osobu svrstavaju u visokorizičnu grupu kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju.
Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 140.000 ljudi iz 21 zemlje, čiji su podaci o zdravstvenom stanju i načinu ishrane praćeni tokom 9 godina putem upitnika koje su ispitanici popunjavali. Ispostavilo se da osobe koje dnevno uzimale dve porcije mleka i mlečnih proizvoda imaju niži rizik od razvoja metaboličkog sindroma.
Tokom istraživanja, porcijom se smatralo 244 grama mleka ili jogurta, 15 grama sira ili 5 grama putera.
“Viši unos punomasnih mlečnih proizvoda (ne proizvoda sa sniženim procentom mlečne masti) povezan je sa sniženom prevalencom metaboličkog sindroma u toj grupi”, navodi se u studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, prenosi “Dejli mejl”.
Autori se nadaju da će ovo istraživanje doprineti smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema izazvanih metaboličkim sindromom širom sveta.
Konzumiranje mlečnih proizvoda, naročito punomasnih, povezano sa nižim rizikom od svih stanja koja se pojavljuju u okviru metaboličkog sindroma, uključujući i povišen krvni pritisak i dijabetes, navodi se u studiji, prenosi rtv.rs