Stranice svjetskih magazina, posebno u vremenu pandemije, prepune su informacijama u vezi s blagodetima vitamina K. No, znate li zašto je značajan njegov unos u organizam?
Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja, te aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zacjeljivanju rana i spriječava pretjerano krvarenje. Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih molekula, a najprije ćete ga pronaći u zelenom povrću poput spanaća ili brokolija, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumancima, prenosi “Srbija Danas“.
Velikom broju novorođenčadi daju se injekcije s vitaminom K, kako bi se spriječila rijetka, ali vrlo ozbiljna krvarenja. Inače, bebe se rađaju s niskim procentom vitamina K.
Takođe, naučnici tvrde da unošenje vitamina K pospješuje rad srca i kvalitet kostiju.
Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, ona ipak ne bi trebalo da bude pretjerana jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.
Takođe, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu.
Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude osigurano detaljno istraživanje.