Zdravlje

Ovo je najčešća pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru

Kako kontrolirati visoki tlak na godišnjem odmoru objašnjava dr. med. Dražen Šebetić, specijalist internist i subspecijalist kardiolog.

More - Ilustracija/Nezavisne.com

Među ostalim pitanjima, objašnjava i koja je najčešće pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru.

“Najčešća pogreška koju osobe s visokim tlakom rade na godišnjem odmoru jest da uzimaju lijekove bez kontrole visokog tlaka. Visoki tlak je hronična bolest i podložan je samokontroli. Svaki pacijent s visokim tlakom treba imati sa sobom adekvatan tlakomjer i u slučaju bilo kakvih simptoma treba izmjeriti tlak, a ne piti terapiju bez prestanka i dovesti se u neke neželjene nuspojave, upozorava ovaj liječnik!” piše “Ordinacija“.

Koje su optimalne vrijednosti krvnog tlaka?
Stanje tlaka je optimalno ako je sistolički tlak manji od 120, a dijastolički manji od 80 mmHg.
Stanje tlaka je normalno ako je sistolički tlak manji od 130, a dijastolički manji od 85 mmHg.
Stanje tlaka je granično ako sistolički tlak iznosi između 130 i 139 mmHg, a dijastolički između 85 i 89 mmHg. U tom slučaju ponovno ga kontrolirajte kroz jednu godinu.
Prvi stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak između 140 i 159 mmHg, a dijastolički tlak između 90 i 99 mmHg. Preporučuje se kontrola za dva mjeseca.
Drugi stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak između 160 i 179 mmHg, a dijastolički između 100 i 109 mmHg. U tom slučaju biste trebali kontrolirati tlak kod liječnika kroz jedan mjesec.
Treći stupanj hipertenzije podrazumijeva sistolički tlak od 180 mmHg na više i dijastolički od 110 mmHg na više. Preporučuje se liječnička pomoć kroz jedan tjedan

U video saznajte i što ako preskočite terapiju na godišnjem odmoru te kojih se zdravih navika morate strogo pridržavati na odmoru ako imate visoki tlak!


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh