BBC piše da je shodno navedenom, dobra ventilacija važna na pet načina.
Ako je zagušljivo, izađite
Ako uđete u prostoriju i vazduh djeluje ustajalo, onda nešto nije u redu sa ventilacijom. Samim time, ne ulazi dovoljno svježeg zraka, što povećava šanse da se zarazite koronavirusom.
Nedavna istraživanja pokazala su da u zatvorenim prostorijama može doći do “prenošenja zaraze vazduhom” – preko sićušnih čestica virusa koje lebde u zraku.
Prema propisima vezanim za radno mjesto uvedenim u Velikoj Britaniji prije pandemije, svako bi trebalo da dobija deset litara svježeg vazduha svake sekunde, a to je sada važnije nego ikad prije.
Dokto Hywel Davies, tehnički direktor Ovlaštenog društva inžinjera za opsluživanje zgrada kazao je da ako djeluje da je u nekom prostoru zagušljivo, onda je potrebno da se samo okrenete i izađete, prenosi “Klix“.
On je dodao da je od vitalne važnosti imati protok svježeg vazduha.
“Ako u zgradi imate nekoga ko je zaražen, a uvodite veliku količinu vanjskog vazduha, vi razblažujete bilo koji zarazni materijal koji on odaje. Tako smanjujete rizik da će drugi ljudi biti zaraženi”, dodao je doktor.
Obratite pažnju na klimu
Od kancelarija do prodavnica, klima uređaji su dobrodošli tokom toplih dana – ali provjerite kakvog tipa je unutrašnja jedinica.
Najprostija je uska bijela kutija postavljena na zidove ili plafone, poznata kao split klima uređaj.
On uvlači vazduh iz prostorije, hladi ga, a potom ga ispušta ponovo nazad.
To ne predstavlja problem za kratku posjetu, ali bi mogao predstavljati rizik tokom perioda od više sati.
Studija koja se bavila jednim restoranom u Kini okrivila je ovaj tip klima uređaja za širenje virusa.
Jedna mušterija je bila “pre-simptomatska”, drugim rječima, bila je zaražena, ali nije to shvatila jer još nije pokazivala simptome.
Naučnici pretpostavljaju da je mušterija otpuštala virus dok je disala i govorila, a ovaj je raznošen po prostoriji komešanjem vazdušnih struja od jedinice klima uređaja na zidu.
Kao posljedica, devetero ljudi je bilo zaraženo.
Raspitajte se za “količine svježeg vazduha”
U modernim zgradama u kojima se prozori ne mogu otvoriti, postavlja se pitanje kako doći do dovoljno svježeg vazduha?
Oslanjate se na ventilacioni sistem koji izvlači ustajao vazduh iz prostorija i cjevima ga prebacuje u jedinicu za obradu zraka koja se često nalazi na krovu zgrade.
Tamo se svjež vazduh može uvući izvana i pomiješati sa starim unutrašnjim vazduhom, prije nego što se pošalje nazad u zgradu.
Imajući u vidu rizik od zaraze koronavirusom, profesionalni savjet je da se maksimizira dotok svježeg vazduha.
“Kad imate 100 posto vanjskog vazduha ili blizu 100 posto, to je onda dobra stvar”, kazala je profesorica Cath Noakes s Univerziteta u Leadsu i predsjedavajuća ekološkog panela vladinih savjetnika SAGE, koja je ovdje govorila u privatnom svojstvu.
“Što je više svježeg vazduha, manji je rizik da ćete recirkulisati virus kroz zgradu”, dodala je.
O tačnoj mješavini odlučuju upravitelji zgrade, koji bi mogli raditi za vlasnike ili za stanare.
Proverite ima li virusa u filterima
Moderni ventilacioni sistem ima filtere, ali oni nisu bezgrešni.
U SAD-u, istraživači koji ispituju Oregonsku univerzitetsku bolnicu za zdravlje i nauku otkrili su da su filteri zadržali koronavirus, ali da se jedan njegov dio nekako uspio probiti.
Profesor Kevin van den Wymelenberg, koji je predvodio ovaj projekt, smatra da uzimanje brisa s filtera može otkriti da li neko zaražen radi u zgradi.
U Južnoj Koreji, call-centar na 11. spratu poslovne zgrade imao je jednu osobu koja je zarazila više od 90 drugih.
Da su filteri češće provjeravani, prisustvo virusa možda bi bilo brže otkriveno.
Profesor Van den Wymelenberg kazao je da podaci iz filtera mogu “pokazati gdje da udarimo i kad da udarimo” tokom borbe protiv zaraze.
Čuvajte se promahe
Kad razgovarate s ekspertima na ovom polju, oni će vam reći da je svjež vazduh od ključne važnosti.
Ali jedan specijalista za modelovanje kretanja vazduha kaže da sve nije baš tako jednostavno.
Nick Wirth je nekada dizajnirao trkačke automobile za Formulu 1, a sada savjetuje supermarkete i kompanije za proizvodnju hrane kako da upravljaju protokom vazduha da bi ljudi ostali sigurni.
On se brine da bi neko ko sjedi pored otvorenog prozora i ispostavi se da je zarazan mogao prnijeti virus drugima koji se nalaze na njegovoj putanji niz vjetar.
“Ako otvorite prozor, gdje će vazduh otići? Ne želimo da se ljudi nađu na direktnoj putanji tog protoka vazduha. Više svježeg vazduha uopćeno gledano je mnogo bolje, ali ako se on kreće horizontalno i pun je virusa, može imati neželjene posljedice”, poručio je.