Ipak, najčešće se koristi kao dodatak prehrani zbog svoje ugodne blage arome i egzotične žute boje te se smatra da neće izazvati nuspojave zbog brojnih ljekovitih svojstava. Međutim, to nije istina.
Samo zato što je prirodan, ne znači i da je siguran za svakog.
Može uzrokovati nuspojave poput vrtoglavice, mučnine, proljeva i želučanih bolova, ovisno o osobi koja je konzumira.
Kada kombinirate visoke količine kurkumina s crnim biberom bio-raspoloživost pojačavate za čak 2000%. To je isto kao da konzumirate 29 šalica kurkume u istom danu. Ovo može uzrokovati visoke razine krvi i mijenjanje DNA in vitro, ističu stručnjaci, prenosi portal Živim.
Ko ne bi smio koristiti kurkumu?
1. Trudnice i dojilje
Trudnicama i dojiljama preporuča se kurkumu dodati u jela, umjesto da je uzimaju kao dodatak prehrani. Nije sigurno za trudnice i dojilje da kurkumu uzimaju oralno u količinama koje se obično nalaze u hrani. Kada se uzima “na usta” u medicinskim količinama kurkuma može ugroziti trudnoću tako da podupire menstrualni period ili stimulira uterus.
Također može smanjiti razine testosterona i pokreta sperme kod muškaraca, što može dovesti i do neplodnosti kod muškaraca. Ako nastojite postati otac, oprezno s kurkumom.
2. Osobe sa žučnim kamencima
Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca. Međutim, nedavna studija pokazala je kako redovito konzumiranje kurkume može uzrokovati probleme i bol kod ljudi koji pate od problema sa žučnim mjehurom i žučnim kamencima.
3. Osobe s opstrukcijom bilijarnog trakta
Iako je kurkumin pronađen u kurkumi od velike pomoći kod pražnjenja žučnog mjehura i prevencije stvaranja žučnih kamenaca, kao i rizika od raka žučnog mjehura, ljudi koji pate od opstrukcije bilijarnog trakta trebali bi je izbjegavati i biti vrlo oprezni kada konzumiraju kurkumu.
4. Osobe koje imaju bubrežne kamence
Konzumirate li velike količine kurkume svaki dan, možete povećati rizik za razvoj bubrežnih kamenaca. Razlog tome je što kurkuma sadrži visoke topljive oksalate. Ti oksalati vežu se za kalcij i uzrokuju netopljivi kalcijev oksalat, koji je razlog za 75% problema bubrežnih kamenaca. Ako postoje predispozicije (porodična anamneza,nedavna dijagnoza i sl.) da dobijete bubrežne kamence najbolje je da kurkumu izbjegavate, odnosno da je uopće ne koristite.
5. Dijabetičari
Kurkuma je jedna od najopsežnije proučavanih biljaka protiv dijabetesa. Naime, aktivni polifenol u kurkumi poznat i kao kurkumin može osigurati idealnu intervenciju za dijabetes tipa 2, jer snižava učinke glukoze, poboljšava funkciju beta stanica i poboljšava oksidaciju i iskoristivost masnih kiselina. No, ljudi s dijabetesom trebali bi također biti veoma oprezni s konzumacijom kurkume. Mogu je konzumirati, ali u malim, odnosno umjerenim količinamam, piše “Zivim“.
Ako ste dijabetičar, a svakodnevno koristite kurkumu, vrlo brzo ćete primijetiti kako ona snižava razine šećera u krvi. Iako bi se netko tome možda i veselio, to je zapravo problem jer se dijabetičar može dovesti u situaciju neželjene hipoglikemije, pogotovo ako kombinira ovaj začin i lijekove. Stoga – oprezno!
6. Osobe koje se pripremaju za operaciju
Znate li da ćete uskoro ići na operaciju, izbjegavajte konzumaciju kurkume najmanje tri tjedna prije operacije. Svojstva u kurkumi koja smanjuju krvne ugruške u tijelu učinit će da više krvarite tokom i nakon operacije. Također, ne zaboravite anesteziologu napomenuti kako inače redovito konzumirate kurkumu, piše portal “Živim”.