O efektima zagađenja za “Blic” je govorio dr Branimir Nestorović, pulmolog, a deo u kome je objasnio kako bi trebalo da nam izgleda ishrana, prenosimo u cjelosti.
Šta u ishrani treba koristiti kako bismo neutralisali otrove koje udišemo?
– Prirodni antioksidansi su najbolje rješenje (od vitamina C, kvercetina iz crnog luka, resveratrola iz crnog vina). Oni antagonizuju oksidativne procese koji se ubrzavaju pod uticajem aerozagađenja. Ishrana bogata voćem i povrćem ima odlične efekte na sve životne procese, od starenja do učestalosti karcinoma i hroničnih bolesti.
Jednom ste govorili o korijanderu i njegovoj sposobnosti da kupi teške metale iz našeg organizma. Koja je to još preventiva kako bismo izbegli da nam deca završavaju na kortikosteroidnoj inhalacionoj terapiji?
– Korijander spada u jake antioksidanse, poboljšava funkcionisanje imunog sistema, snižava šećer u krvi. Sok od cvekle uklanja sve teške metale iz našeg organizma, a voda bogata silicijumom jedina može da ukloni aluminijum, koga ima u izobilju u ambalaži i hranu (dodaje se da produži rok trajanja, jer smanjuje procenat kiseline u proizvodi).