Limun je optimalan izvor vitamina C. Ovaj vitamin je važan za proizvodnju kolagena, pomaže apsorpciji gvožđa iz biljne hrane. Dovoljan unos vitamina C sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Vitamin C efikasno se bori protiv prehlade, podstiče regeneraciju kostiju.
Limunska kiselina je prisutan u limunovom soku. Ona ne snižava pH, već ga povisuje (alkalizuje). Povećavajući pH urina, limunska kiselina pomaže u rastvaranju kamenaca u bubrezima. Ona pomaže u uklanjanju amonijaka iz tela – proizvoda metabolizma proteina.
D-limonen. Prisutan u kori. D-limonen ublažava upale i normalizuje šećer u krvi. D-limonen je koristan za respiratorne patologije. Zbog toga je neophodno osobama sa oštećenim plućima (nakon preležane upale pluća, sa astmom), pušačima.
Svaka žena zimi mora da jede ovo voće: Evo zašto!
Eriocitrin je antioksidans koji se nalazi u limunovom soku i kori. Eriocitrin u kombinaciji sa drugim aktivnim supstancama pokazao je efekat na smanjenje upale, oksidativnog stresa i optimizaciju nivoa šećera u krvi. Eriocitrin pokreće oksidaciju masnih kiselina i normalizuje osetljivost na hormon insulin. Ova supstanca aktivira biogenezu ćelijskih mitohondrija.
Hesperidin. Smanjuje oksidativni stres i upale, normalizuje vaskularno zdravlje. Hesperidin smanjuje verovatnoću makularne degeneracije (degeneracija mrežnjače kod starijih osoba). Supstanca smanjuje efekat galaktoze, šećera sličnog glukozi koji se nalazi u mlečnim proizvodima.
Diosmin. Poboljšava stanje krvnih sudova. U kombinaciji sa hesperidinom, efikasan je kod varikoznih vena i terapije hemoroida.
Nobeletin. Prisutan u kori limuna. To je potencijalni geroprotektor.
Kome se posebno preporučuje konzumiranje limuna:
Pušačima;
Osobama koji su na dijeti;
Svima onima koji imaju respiratorne tegobe;
osobe koje pate od dijabetesa;
Onima koji pate od gihta;
Osobama sa usporenim metabolizmom;
Za ljubitelje slatkog i mlečnih proizvoda;
Osobama koje pate od varikoznih vena;
Osobama starijim od 60 godina.
Zest je najzdraviji deo limuna i nalazi se u kori, zbog čega se preproučuje da se limun jede sa korom. Pre kozumiranja limunove kore, limun dobro operite sodom bikarbonom, prenosi Stil