Kako se nalazi u dostupnim proizvodima, nedostatak ovog vitamina nije česta pojava, ali postoje ugrožene grupe, poput vegetarijanaca, vegana i onih koji pate od anemije.
Evo kako da prepoznate da vašem organizmu nedostaje vitamin B12, kojeg ima u ovim namirnicama.
Vitamin b12 nalazi se u namerinicama životinjskog porekla. Prirodni izvori ovog vitamina su meso, džigerica, riba, sir, mleko, jaja i školjke. Međutim neke žitarice takođe mogu biti dobar izvor ovog vitamina, razni sojini produkti i pivski kvasac. U manjim količinama se nalazi i u cvekli, susamu, lešniku, soji i morskim algama. Dobar izvor ovog vitamina jeste i kiseli kupus kao i sve namernice koje sadrže mlečnu kiselinu poput povrća iz turšije.
UTRNULOST
Da li osećate “bockanje” po rukama, nogama i stopalima? Manjak vitamina B12 može da ošteti tanak sloj koji štiti nerve. Bolesti poput celijakije ili Kronove, mogu da utiču na slabiju iskorišćenost ovog vitamina u telu.
ČESTO VAM JE HLADNO
Bez dovoljne količine vitamina B12 moguće je da vam nedostaje dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca koja kroz krv šalju kiseonik. Zbog toga možete imati osećaj da imate groznicu.
SLABA KONCENTRACIJA I PAMĆENJE
Manjak ovog vitamina može dovesti do depresije, zbunjenosti, problemima sa pamćenjem i demencijom.
GLADAK JEZIK
Sitne izbočine na jeziku koje se zovu papile, lagano nestaju i zbog toga jezik izgleda glatko popu stakla. Infekcije, lekovi i ostala stanja mogu biti uzrok, ali i manjak vitamina B12.
ARITMIJE
Aritmije označavaju preskakanje srca, a manjak ovog vitamina može da bude uzrok. Vitamin B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.
Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim lekarom. Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, ali možda će biti potrebna dodatna testiranja, prenosi srbijadanas.