Stručnjaci tvrde da bi tijekom zime trebali da unosimo manje soli kako bismo izbjegli probleme s kardiovaskularnim sistemom.
Za razliku od ljeta, tijekom zime se mnogo manje znojimo, a to dovodi do povećanja krvnog pritiska.
Ljudi sa slabijim srcem imaju tendenciju zadržavanja tečnosti koja povećava rizik od srčanog zastoja tijekom zime. Ipak, postoje savjeti koji mogu pomoći, piše Times of India.
Jedite manje obrađene hrane
Prvi korak prema smanjenju unosa soli jeste ograničavanje količine obrađene hrane. Krekeri, slani biskvit i zamrznuta jela povećavaju unos soli u organizam koji je veći od dnevnih potreba. Sol se koristi za ovakvu hranu kako bi ona mogla duže ostati svježa.
Sklonite soljenku sa stola
Najlakši način da smanjite unos soli je da vam soljenka ne bude na vidnom mjestu. Jednostavno je sklonite i to će vam pomoći da kontrolirate unos soli.
Koristite začine bez soli
Umjesto soli radije izaberite nekoliko različitih biljaka i napravite mješavinu začina, od limuna, preko papra i luka, pa do bosiljka. To što ćete unositi manje soli ne znači da će hrana biti neukusna.
Isperite i isušite konzerviranu hranu
Nekada je konzervirana hrana neizbježna, a ako kupite konzervirano povrće i slično, isperite ga prije kuhanja. Ispiranje i isušivanje će eliminirati dosta soli,piše Pogled.
Birajte manje slane obroke u restoranima
Većina hrane koju jedete u restoranima sadrži dosta soli. Slana hrana je ukusna, pa kuhari koriste mnogo soli. Ipak, saznajte koja jela sadrže najmanje soli pa ih naručite.